"Ingen Socialdemokrat kan matcha Reinfeldt"

Av: Anders Munck

Publicerad:
Uppdaterad:

Statsvetare: Oskrivet kort troligast

Fredrik Reinfeldt är svenskarnas ohotade partiledarfavorit.

I dag finns ingen socialdemokrat som både kan och vill ta upp kampen med honom, enligt statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld.

– Vid sidan om Bodström och Wallström finns ingen som når Reinfeldts förtroendesiffror, säger Bjereld.

Reinfeldt är mer populär än någonsin. Aftonbladets Sifo visar att 72 procent av svenskarna har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Socialdemokratin letar fortfarande efter en utmanare till Moderatledaren.

"De ligger högst"

Men det krävs mycket för att nå upp till Fredrik Reinfeldts höga anseende bland svenskarna. Idag finns ingen S-kandidat som är i närheten, enligt Ulf Bjerled.

Såvida inte Thomas Bodström eller Margot Wallström ändrar sig.

– De ligger högst i mätningarna, men båda har markerat starkt att de inte vill ta över. Annars finns ingen som redan på förhand skulle ha en bra utgångspunkt, säger Ulf Bjereld.

Veronica Palm utmanare

Bjereld tror att den nya S-ledaren kommer att bli ett mer oskrivet kort.

– Pär Nuder och Thomas Östros är kända men har svaga siffror och anses mindre lämpliga. Andra mer okända namn som nämns är Veronica Palm, Mikael Damberg och Sven-Erik Österberg. Vad de har för förtroende vet vi inte förrän de kommer upp på banan och blir mer välkända.

Partipolitiken viktigast

Ulf Bjereld tror dock inte att den nya partiledaren är den viktigaste frågan att lösa för Socialdemokraterna.

– Partiets kris handlar inte om personfrågan. Svenskarna röstar på parti och politik i första hand. Det viktiga för Socialdemokraterna är att bestämma en politik för framtiden, säger Ulf Bjereld.

Publicerad: