”Ingen politik – då ger man sig på personer”

avEric Thorsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren analyserar krisen i S

Allt fler socialdemokrater ifrågasätter partiledningen öppet.

Krtik som tvingade S-toppen till ett dygnslångt krismöte om framtiden.

– Utan någon ny politik blir det diskussioner om personer istället, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Foto: mikael wallerstedt
Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Tunga socialdemokrater som Morgan Johansson, Håkan Juholt, och Ylva Johansson har gått ut i media med hård kritik mot partitopparna och krävt deras avgång.

– De anmäler sig som kandidater att ta över, så kan man tolka utspelen, säger Stig-Björn Ljunggren.

Utan politik – personangrepp

Partilednigen bär själv ett ansvar genom att man varit så passiv, menar Stig-Björn Ljunggren. Den har mer eller mindre bjudit in till kritiken. Det kommer att ställas krav på att folk ska flytta på sig, problemet är att det inte finns några idéer om förändringar av politiken.

– Man har inte något eget att komma med, men man vill inte ha det som finns. Man vill ha något som inte är Rut, men som liknar Rut. Då blir det lätt diskussioner om personer istället.

Socialdemokraterna består enligt Stig-Björn Ljunggren av många olika fraktioner och koalitioner. Under alla år S regerade var utsikterna att få en del av den makten kittet som höll partiet samman.

– Det kittet finns inte kvar längre. Då blir det värre, säger han.

Ingen falangstrid

Men att det nu skulle bli någon maktkamp mellan olika falanger inom S tror inte Stig-Björn Ljunggren. Han tror det blir enskilda personer som gör utspel.

– Det finns inga tydliga falanger. Det är ett av problemen, det finns ingen som har en masterplan. Inför det här valet blandade man till exempel falangerna. Man förde en försiktig mittenpolitik samtidigt som man ingick i en koalition med Vänsterpartiet.

Vilka i partiet kommer att få hårdast kritik?

– Några av dem i partiledningstoppen. Några kommer få gå, men få göra annat. Det blir ommöbleringar snarare än utrensningar.

Vilka kan komma istället?

Det finns inget riktigt karismatiskt gäng bakom som väntar. Men Ardalan Shekarabi och Kajsa Borgnäs kommer säkert komma fram.

Viktiga vägval

Det stora problemet för Socialdemokraterna är enligt Stig-Björn Ljunggren politiken. Ska man satsa på förnyelse eller tradition? Det är ett arbete som börjar nu och som inte kommer att vara klart förrän till valet 2018.

– Ska man vara med och formulera berättelsen om det nya Sverige, måste göra viktiga vägval. Större än Rut eller inte Rut, säger han.

Publicerad: