Frankrike utreds av EU

Publicerad:
Uppdaterad:

EU inleder en process mot Frankrike för landets behandling av romer, uppger EU:s justitiekommissionär Viviane Reding för AFP.

Nicolas Sarkozy.
Foto: Scanpix
Nicolas Sarkozy.

Runt 1 000 romer har utvisats sedan president Nicolas Sarkozy i slutet av juli lanserade åtgärder för "ordning och säkerhet" med udd mot romer. Enligt Frankrike har de åkt hem frivilligt, med bidrag. Totalt i år har närmare 8 000 tvingats lämna Frankrike, i fjol omkring 10 000.

För två veckor sedan krävde EU:s justitiekommissionär Viviane Reding att ett så kallat överträdelseärende mot Frankrike ska inledas. Det kan i sista instans sluta i EU:s domstol med böter som följd.

Två spår undersöks av EU-kommissionen, huruvida Frankrike diskriminerat romer, och huruvida landet brutit mot reglerna om fri rörlighet inom EU.

”Tillämpar inte europeisk lag”

EU-kommissionens beslut innebär att en utredning inleds om huruvida Frankrike har brutit mot direktivet om fri rörlighet vid tillslagen mot romer, sade Viviane Reding.

– Frankrike tillämpar inte europeisk lag om fri rörlighet som det borde, så därför inleder vi en process om överträdelse mot Frankrike, sade hon till tv-kanalen France 24.

Frankrike står inför två utredningar som gäller behandlingen av romer. Den ena handlar om diskriminering – överträdelse av EU-direktivet om grundläggande rättigheter. Den handlar om den fria rörligheten.

Frankrike är ett av flera EU-länder som anklagas för att ha underlåtit att införliva direktivet om fri rörlighet i den nationella lagstiftningen.

TT

Publicerad: