Wolfgang Hansson

Räkna med nytt ramaskri i den muslimska världen

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Efter Abu Ghraib-skandalen intensifierades terrorn

De amerikanska soldaternas döda-för-skojs-skull-pakt kan utvecklas till en ny Abu Ghraib-skandal.

Med tillhörande ramaskri i muslimska länder.

Vad händer när bilder släpps på amerikanska soldater som håller ett avhugget afghanskt huvuden i sina händer?

Häromveckan var det en vit pastor i Florida som sa att han tänkte bränna koranen. Det räckte för att starta kravaller i Afghanistan.

Ännu värre kan det bli när vidden av några amerikanska soldaters övergrepp får fullt genomslag.

När foton släpptes som visade leende amerikanska soldater intill nakna, torterade irakiers kroppar i Abu Ghraib-fängelset i Bagdad intensifierades den irakiska motståndsrörelsens terrordåd. Bilderna möttes med hat och avsky i muslimska länder och en enig värld fördömde de amerikanska soldaternas beteende.

Ett fåtal rötägg sas det då. Menige Linndie England och några av hennes kollegor ställdes inför krigsrätt och fick fängelse. Men indikationer fanns att rötan gick betydligt högre upp än vad USA ville medge.

Bildbevis

De senaste krigsförbrytelserna och ett antal före det visar att det inte var någon engångsföreteelse.

Även i fallet med gruppledaren sergeant Gibbs och hans mannar finns bildbevis. Militären har hittills – av lätt insedda skäl – gjort allt för att fotona inte ska nå offentlighet. New York Times skriver att det finns ett 70-tal bilder bland annat av hur amerikanska soldater håller upp ett afghanskt huvud ungefär som det vore en jakttrofé.

Bilder som när de blir offentliga kommer att fungera utmärkt som rekryterare av nya terrorister.

Skydda

För afghanerna och muslimer i andra länder bekräftar skandalen deras egna misstankar att de amerikanska soldaterna i grund och botten föraktar lokalbefolkningen i de länder de är satta att försvara.

Vilket är precis tvärtemot vad USA arméledning försöker uppnå. Den nya amerikanska strategin i Afghanistan går ut på att skydda civilbefolkningen så mycket det bara går och försöka vinna afghanernas "hearts and minds".

Det är lite svårt om man har soldater som skändar lik och dödar i stundens ingivelse för nöjes skull. Spelar ingen roll om bara en av hundra soldater är ett rötägg. När bilderna av deras övergrepp sprids drabbar det hela Nato-insatsen i Afghanistan.

Förakt

En insats som efter nio år och ett ständigt växande antal soldater bara går sämre och sämre.

Skandalen väcker också minnen över andra mindre överträdelser som den amerikanska armén gjort sig skyldig till, inte minst i Vietnam där man också visade ett totalt förakt för lokalbefolkningen.

Enda förmildrande omständigheten är att USA trots allt tvättar sin byk i ett hyfsat offentligt ljus.

Publisert: