Terrorexperten: ”Jag hade hoppats att det tagit längre tid”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Säpo kallar den misstänkte självmordsbombaren ”välutrustad vad det gäller bombmaterial”.

Hur illa kunde det ha gått i lördags egentligen?

– Det hade i alla fall varit ett dussintal döda om inte fler, säger Magnus Ranstorp.

Frågorna haglade om hur (o)säkert det svenska samhället är.

Chatten med Magnus Ranstorp, som ni kan läsa i sin helhet längst ned på chatten, handlade till stor del om huruvida vi ska vara rädda.

Men det ansåg terrorexperten var onödigt.

– Jag brukar ofta säga att direkt efter en incident är det oftast säkrast att vistas på flyg och centrala Stockholm. Det finns ingen anledning som helst att undvika det. Nu är det säkrare än någonsin, säger Magnus Ranstorp.

”Ska man hjälpa till?”

En läsare undrar vad man ska göra i en nödsituation:

”Om man är på stan och det helt plötsligt smäller, hur agerar man på bästa sätt? Ska man stanna och hjälpa folk eller är det var och en för sig som gäller?”

– Man ska hjälpa folk men man ska inte gå i närheten av en bil som kan vara avsedd att locka till sig folk eller en person som verkar vara en förövare.

Signaturen UffeUffe undrade om den misslyckade sprängningen gjorde att vi kan förvänta oss ytterligare attacker.

En oro som Ranstorp lugnade:

– Det finns heller inget som indikerar på copycats eller gnistan som sätter igång andra individer.

”En tidsfråga”

Signaturen Anna undrade om det inte bara var en tidsfråga. Något som terrorexperten bekräftade.

– Men jag hade hoppats att det skulle dörjt längre.

Många människor var oroliga för vad som kunde ha hänt i lördags om bomben briserat i sin helhet på till exempel Centralstationen eller Åhlens, som det spekulerats om.

– Det beror på hur tätt folk hade varit runt honom. Om det hade varit extremt tätt med folk så absorberar det smällen. Det hade i alla fall varit ett dussintal döda om inte fler.

”Ingen koppling”

Magnus Ranstorp är noga med att poängtera att all terrorism syftar till att skapa en överreaktion.

– Det är helt riktigt att man måste motverka polarisering i samhället och fokusera på det. Jag tror inte att majoriteten av svenska folket tror att det har att göra med muslimer och religion, svenska folket är intelligentare än så. Det här har ingenting att göra med invandring. Det finns ingen koppling däremellan.

Aftonbladet chattade även med Abd al Haqq Kielan, imam och ordförande i Svenska islamiska samfundet, samt bevakade säpos presskonferens minut för minut. Läs hela dagens bevakning i rutan nedan. Chatten Men imamen är cirka klockan 11.00, presskonferensen klockan 12 och chatten med Magnus Ranstorp är klockan 12.30.

Publicerad: