Änkans mormor: Tidningen ljuger

NYHETER

”Det var han som pressade henne”

Foto: ’Hon ville inte bli muslim’ Daily Mail skrev i går att det var änkan som påverkat självmordsbombaren att utföra dådet, enligt hennes mormor. Men när Aftonbladets reporter träffar hennes mor- och farföräldrar i Bukarest säger de att det inte alls stämmer. ”Hon ville inte bli muslim. Det var han som pressade henne”, säger änkans morfar Vasile, 82.

BUKAREST. Det var självmordsbombaren Taimour Abdulwahab, 28, som påverkade sin hustru. Inte tvärtom.

– Hon ville inte bli muslim. Han pressade henne och fick henne att bära muslimska kläder. Hon gjorde det för att hon var väldigt kär i honom, säger hennes morfar Vasile, 82.

Några mil väster om Bukarest i ett julpyntat enplanshus bläddrar Elena och Vasile ivrigt i sitt fotoalbum. De visar stolta upp bilder på barn, barnbarn och barnbarns barn.

Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab som är gift med deras barnbarn är med på flera bilder. Han håller om sin fru, lyfter barn och ler milt mot kameran.

– Vi visste inte att han var extremist. Kanske var han påverkad av en grupp och kunde inte dra sig ur. Han kanske avlossade bomben som han gjorde med vilje så att ingen skulle skadas, funderar 80-åriga Elena och rättar till mössan på huvudet.

Tvingades bära slöja

Det är kallt i det lilla huset där alla väggar pryds av hennes handbroderade tavlor. Hon gnuggar sina händer för att hålla värmen. Den kyliga vintern har drabbat även Rumänien.

– Titta så fin hon är. Hon är så vacker och så intelligent, säger Elena och visar ytterligare en bild på sitt barnbarn som bodde i Rumänien tills hon var två år.

– Sedan flyttade hon med sina föräldrar till Algeriet och kom så småningom till Sverige som 12-åring. Hennes mamma är kristen och hennes pappa muslim, men hon bestämde sig för att vara kristen.

– Hon gick ofta i kyrkan, säger Vasile.

Barnbarnet började bära slöja sedan hon träffade sin blivande man. Hans muslimska övertygelse smittade av sig på henne. Hon konverterade före bröllopet 2004.

– Hon ville inte bli muslim. Han pressade henne och fick henne att bära muslimska kläder. Hon var väldigt kär i honom, säger hennes morfar.

Ingen extremist

Hon har enligt morföräldrarna aldrig uttryckt några extrema åsikter.

– Vi tycker så mycket om henne och barnen. Hon är en fantastisk mamma och vi vill henne allt väl, säger de.

Gårdagens uppgifter i brittisk press där Elena citeras på att det var hennes barnbarn, Taimour Abdulwahabs hustru, som påverkade honom att bli extremist och självmordsbombare har utlöst ett familjegräl.

”Har aldrig sagt det”

I går kväll ringde barnbarnets pappa från Sverige och var upprörd över hennes uttalanden. Men Elenas ögon blir blanka när hon berättar om hur hennes gästvänlighet nu fått delar av familjen att vända sig emot henne.

– Reportern kom hit och ställde en massa frågor om mitt barnbarn och jag svarade så gott jag kunde. Men jag har aldrig sagt det de påstår. Ni måste tro mig att de har hittat på allt, säger Elena.