Valet 2010

Här möts de i hemlighet

Av: 

Elisabeth Marmorstein

Staffan Lindberg

Johan Nordström

NYHETER

Alliansens partiledare kallas till enskilda samtal med finansminister Anders Borg

HARPSUND/STOCKHOLM. Här tar Jan Björklund (FP) strid med Anders Borg (M).

Partiledarna satt i går kväll i hemliga överläggningar på Harpsund.

Flera svåra frågor splittrar alliansen.

I dag samlas hela regeringen på Harpsund i Sörmland. Anders Borg (M) kommer att presentera de senaste siffrorna från Finansdepartementet – som avgör hur mycket vallöftena får kosta.

Men redan i går kallade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och finansminister Borg de övriga partiledarna i alliansen till hemliga överläggningar.

– Partiledarna sätter sig ner och säger vilka saker de verkligen prioriterar, berättar en källa med insyn.

Målet är att kunna presentera ett gemensamt valmanifest inom tio dagar.

Gick ut på baksidan

Samtalen fördes i en sluten krets. De fyra partiledarna hade med sig varsin statssekreterare från samordningskansliet. Vid Anders Borgs sida fanns hans närmaste man, statssekreterare Hans Lindblad.

En efter en fick partiledarna Göran Hägglund (KD), Maud Olofsson (C) och Jan Björklund (FP) följa med Anders Borg ut i trädgården på Harpsunds baksida för enskilda samtal. Reinfeldt såg sammanbiten ut och rörde sig stressat mellan byggnaderna. Det är han som har sista ordet i förhandlingarna.

– Reinfeldt känner av hur långt han kan gå gentemot de andra partierna, säger en källa.

Alliansen har medvind i opinionen. Men läget är splittrat. Moderaterna ligger på rekordsiffror medan C och KD kämpar för sin överlevnad som riksdagspartier.

Anders Borg har trumf på hand – och kan hänvisa till det begränsade utrymmet i budgeten. Samtidigt är de mindre partierna piskade att få gehör för åtminstone några av sina profilfrågor.

Vill få igenom krav

Enligt uppgift kommer Kristdemokraterna att trycka på hårt för att få igenom sina förslag om ökad patientsäkerhet och ett förbättrat vårdnadsbidrag. Kravet om lägre skatt för pensionärer har redan fått grönt ljus av Anders Borg.

Centern vill lyfta fram sin företagsvänliga profil och kommer att försöka få igenom krav på sänkt arbetsgivaravgift och halverad tjänstemoms.

Folkpartiet kräver fler utbildningssatsningar och slopad värnskatt. Dessutom har de andra, mer kontroversiella förslag om språktest och burkaförbud i skolan.

”Knäpp hållning”

– De intar en knäpp hållning mot invandrare. De är mycket piska och lite morot, säger en företrädare för ett annat alliansparti.

I kväll är det dags för den traditionella kräftskivan.

– Partiledarna måste hålla sig nyktra. De fortsätter förhandlingarna på lördag, säger en folkpartist.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valet 2010

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010