Nyheter

11 skadade i granatattack i Bangkok

Av: 

Mikael Stengård

Erik Wiman

NYHETER

Fortsatt spänd stämning i den thailändska huvudstaden

Elva personer skadades sent på söndagen i en granatattack mot ett hus som ägs av en tidigare thailändsk premiärminister i det av demonstrerande rödskjortor belägrade Bangkok.

Bland de skadade fanns tre polismän.

Flera skottlossningar har också ägt rum i den thailändksa huvudstaden.

En person skadades svårt i explosionen i Banharn Silpa-archas hus. Han var premiärminister från juli 1995 till november 1996.

Vem som ligger bakom attacken är inte känt, men misstankarna riktas mot de regeringsfientliga rödskjortorna.

Under natten har också flera skottlossningar ägt rum i staden. Utanför rödskjortornas avspärrningar i nöjeskvarteret Patong syntes flera skotthåll på husfasader och på träd på måndagsmorgonen.

– Det verkar som att demonstranterna har skjutit inne från avspärrningarna mot polisen, men det finns inga uppgifter om att någon skulle ha dödats, säger Aftonbladets reporter Erik Wiman som är på platsen.

Blockerar infarter

Rödskjortorna har under morgonen blockerat infarterna till sina ockuperade områden med hjälp av lastbilar.

Stämningen i den thailändska huvudstaden är fortsatt mycket spänd. Tungt beväpnade soldater patrullera gatorna och demonstranterna förbereder sig för strid.

– Vi stoppades av polisen på väg hem i går och var tvungna att visa id-handlingar, så det verkar som om myndigheterna har skärpt säkerheten, säger Wiman.

Livet går vidare

Samtidigt rullar livet på som vanligt för många thailändare. Människor försöker ta sig till sina jobb, trots de många avspärrningarna i staden.

– De vanliga bangkokborna är ganska trötta på situationen nu. De hindras från att utföra sina vardagliga sysslor, säger Wiman.

Rödskjortorna representerar den thailändska landsbygdsbefolkningen och ser sig och sin avsatte ledare Thaksin Shinawatra som diskriminerade av den politiska eliten.

Attack i Chiang Mai

Thaksin Shinawatra var på 1990-talet i två omgångar vice premiärminister i de regeringar som leddes av Banharn Silpa-archa.

Ett antal mindre explosioner har under de senaste veckorna skakat politiskt betydande platser och armébyggnader i Thailand.

En annan granatattack riktades mot en polisstation i provinsen Chiang Mai i norra Thailand, men ingen skadades enligt polisen, uppger TT.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter