Fem slåss om jobbet

NYHETER

Aftonbladet avslöjar: En av dem tar över ministerposten

1 av 6 | Foto: Cecilia Malmström avgår som minister.

Här är de fem kvinnorna som slåss om EU-ministerjobbet.

Utnämningen kan ske redan i morgon.

Cecilia Malmström lämnade in sin avskedsansökan till regeringen i fredags. Hon är i praktiken klar som ny EU-kommi­ssionär med ansvar för bland annat polissamarbete och flyktingfrågor.

Utnämns snart

Att Cecilia Malmström ska efterträdas i regeringen av en annan folkpartist är redan klart. Aftonbladet kan i dag avslöja att valet i första hand står mellan fem kvinnor:

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström, riksdagsledamöterna Cecilia Wigström och Birgitta Ohlsson samt borgarråden i Stockholm Lotta Edholm och Madeleine Sjöstedt.

Ingen av de fem ska hittills ha fått frågan. Utnämningen väntas ske i samband med regeringssammanträdet i morgon eller, allra senast, på torsdag nästa vecka.

I spekulationerna har Birgitta Ohlsson beskrivits som uträknad. Bland annat ska hon ha straffat ut sig i samband med striden om den nya signalspaningslagen förra sommaren. Dessutom väntar Birgitta Ohlsson barn i sommar.

Men enligt uppgifter till Aftonbladet är hon fortfarande en av huvudkandidaterna till att efterträda Cecilia Malmström. Hon har starkt stöd internt.

”Färgstark”

Under FP:s landsmöte i Växjö i höstas ställde Aftonbladet frågan om vem som bör bli ny EU-minister. Av ett 50-tal tillfrågade svarade ungefär hälften Birgitta Ohlsson. Engagerad, färgstark och kunnig, var några av omdömena.

Enligt Aftonbladets källor sträcker sig uppdraget fram till valet 2014 – under förutsättning att alliansen behåller regeringsmakten i höst.