”Jag gör det för barnen”

avKristina Edblom

Bodström i natt: Därför hoppar jag av riksdagen

Foto: JERKER IVARSSON
”VILL INTE GE UPP DRÖMMEN” Mona Sahlin ville ha honom kvar, men Thomas Bodström har bestämt sig. Nu avslöjar han att han lämnar riksdagen för att koncentera sig på ett liv med sin fru och de fyra barnen i den amerikanska småstaden Berkshire. ”Det är en spännande tid i deras liv”, säger Thomas Bodström.

BERKSHIRE. Thomas Bodström lämnar riksdagen för att stanna med sin familj i USA.

Det avslöjade han i natt för Aftonbladet, efter att ha meddelat Mona Sahlin sitt beslut.

– Jag skulle ångra mig resten av mitt liv om jag inte gjorde det här för mina barn, säger han.

Thomas Bodström fick Mona Sahlins stöd. Sent i går natt sa partiledaren att hon vill att han stannar kvar i politiken, men att han i första hand ska tänka på familjen.

Liknande råd fick han i går från sin förre chef Göran Persson och av flera högt uppsatta socialdemokrater.

Men det var familjens önskan som avgjorde.

Har byggt ett nytt liv

Aftonbladet kan därför i dag avslöja att Thomas Boström har bestämt sig för att avsäga sig riksdagsplatsen, för att fortsätta det liv han börjat bygga i den lilla collegestaden i Berkshire county, Massachusetts.

– Jag har pratat med min fru och jag tänker inte utsätta mina barn för att ge upp den här drömmen. Vi har planerat det här under så lång tid.

Hans hustru Helén och de fyra barnen Olof, 19, Ture, 15, Maria, 11, och Mattias, 7, har bott här i sex veckor och redan hunnit rota sig.

Familjen har köpt bil, hyrt ett hus och träffat nya vänner. Barnen går i skolan och spelar fotboll.

– Det är en spännande och dramatisk tid i deras liv. Jag tror att det skulle påverka vår relation för alltid om jag avbröt det här, och jag skulle ångra mig om jag lämnade dem och inte fick vara med. Dessutom behöver de båda sina föräldrar, säger Thomas Bodström.

Barnen blev oroliga

Han är märkbart lättad över beslutet.

När nyheten kom om att han inte beviljats föräldraledigt från riksdagen, förstod även barnen allvaret och blev oroliga. Nu är de glada över att deras pappa kan stanna hela året i USA.

Här är han assisterande coach Bodström för 11-åriga flickor, han är en ”Mr nobody” och han har tid att vara med sin familj.

”Valet ställs på sin spets”

– Mina barn har inte haft några fördelar av att vara barn till en politiker. Nu ställs valet mellan familj och karriär på sin spets och då väljer jag familjen.

Redan för tio år sedan planerade familjen en långresa i Asien, barnen hade fått ledigt från skolan och Helén hade sökt tjänstledigt. Då fick Bodström frågan om han ville bli minister efter Laila Freivalds. Den gången valde han karriären.

– Helén sa åt mig att tacka ja då, men min äldsta son Olof blev sur.

Har fått starkt stöd

På många sätt kan det verka som att han aldrig ens har tänkt tanken att överge det idylliska småstadslivet på den amerikanska östkusten, men han säger att det var ett svårt beslut.

– Det hjälpte att jag fick så starkt stöd från partivänner, en del har lyft fram att det kan vara en fördel att vara borta från riksdagen ett tag. Jag kommer alltid att vara socialdemokrat och jag är beredd att ställa upp om Mona Sahlin vill ha mitt stöd.

På sin blogg berättar Bodström att även människor som till och med har personröstat på honom råder honom att satsa på familjen gör dock beslutet lättare.

Är du inte rädd att det här blir slutet på din politiska karriär?

– Nej, det tror jag inte. Jag hoppas att jag kan få någon annan roll än den i riksdagen. Jag ska vara med och vinna nästa val och det arbetet börjar långt tidigare än 2014.

”Jag har varit tydlig”

Vad säger du till de väljare som känner sig svikna?

– Jag har gjort allt jag kunnat och jag har varit väldigt tydlig. Alla som röstat på mig har vetat om mina planer sedan nästan ett år tillbaka och jag har följt planen till punkt och pricka.

Han sätter sig i familjens amerikanska Dodge för att skjutsa Mattias till en ny kompis.

– Vi trivs jättebra här, säger han.