Hej ministern! Ta och läs det här brevet är du snäll

Av: Lena Mellin

Publicerad:
Uppdaterad:

Lena Mellin skriver brev till socialförsäkringsminister Ulf Kristersson

Hej Ulf!

Lena Mellin.
Lena Mellin.

Jag vet att du har mycket att stå i just nu. Det är det alltid när man byter jobb och du har ju som socialför- säkringsminister dessutom fått ett av regeringens allra tuffaste uppdrag.

Men trots att du förmodligen har jättemycket att göra vore jag glad om du läste det här brevet.

Du är nämligen inte ensam om att ha det tufft. Det finns många som har det mycket värre.

Om jag förstått det hela rätt så har du fått Fredrik Reinfeldts uppdrag att snygga upp bilden av regeringen. Er akilleshäl är de många människor som kommit i kläm då reglerna för framför allt sjukförsäkringen och a-kassan gjorts om. En översyn, som ska vara klar i maj, görs just nu. Det är bra.

Jag, och många med mig, uppskattar era intentioner. Den som kan och vill jobba ska göra det. Den som inte kan, för att den är sjuk eller har fel utbildning eller saknar kontakter och nätverk, ska få hjälp med det.

Men tyvärr har det inte funkat fullt ut. Vissa behandlas väldigt hårt. Och det finns det människor som ramlar mellan stolarna. En del är det riktigt synd om.

En av dem är Kim som fyllde 18 år i mars. Hans mamma har det dåligt ställt ekonomiskt och han får inte bo hemma hos henne, inte ens på helgerna.

I veckorna går det bra, då bor han på sin gymnasieskolas internat. Men lördag och söndag är det vänner och bekanta som gäller. Vid några tillfällen har de inte kunnat ställa upp. Då har Kim sovit utomhus i sin sovsäck.

Jag är helt säker på att du och jag är överens om att det inte är någon bra lösning. Kommunen hänvisar till att föräldrarna fortfarande har försörjningsansvar för Kim.

Kan så vara. Men de tar det inte och det är Kim som hamnar i kläm.

Nu undersöker Socialstyrelsen fallet eftersom Kims skolsköterska har anmält fallet dit. Det är jättebra.

Men det jag vill be dig om är att läsa Socialstyrelsens utredning när den är färdig. Det kan hända att någon lag behöver skrivas om. Så att Kim och hans olycksbröder slipper sova utomhus i sovsäck.

Risken är annars överhängande att de hamnar i utanförskap. Det vore väl inte bra?

Elenor har hamnat i myndighetskarusellen på ett sätt som varken går att förklara eller försvara.

När hennes danska arbetsgivare gick i konkurs anmälde sig den då mammalediga Elenor till arbetsförmedlingen. Men fick beskedet att det behövde hon inte alls göra, hon var ju föräldraledig.

För fem månader sedan fick Elenor sitt andra barn, en flicka som inte överlevde förlossningen.

Men medan pappan blev sjukskriven fick Elenor inga pengar alls. Hon skulle ha anmält sig till arbetsförmedlingen, precis som hon försökte göra.

Tyvärr är det inte det enda felaktiga besked hon fått av myndighets-Sverige. Efter en tid ringde handläggaren på Försäkringskassan och sa att Elenor visst hade rätt till pengar.

Glädjen var stor. Tills han ringde igen och sa att det var fel.

Så ska det inte gå till.

Försäkringskassan har trots hand om riktiga människor av kött och blod. Inte typfall. Eller hur, Ulf ?

Många hälsningar Lena Mellin

Publicerad: