Bebisen dog: Elenor nekas sjukpenning

avKristina Edblom

”Jag har varit så stressad hela året”

Elenor Junemans dotter dog i magen, fem dagar över tiden.

Hon gjorde akut kejsarsnitt och blev svårt sjuk.

Ändå har hon inte fått en krona från Försäkringskassan.

Foto: Foto: ANDERS WEJROT
Sjukskrivna utesluts från sjukpenning om de inte har någon sjukpenningsgrundande inkomst, SGI. De har rätt till ersättning, men den är noll.
Elenor Juneman, 27, förlorade sin dotter vid födseln i juni 2010, menfick ingen sjukpenning eftersom hon jobbat i Danmark. Försäkringskassan hävdade att hon saknade SGI.
– I fredags fick jag svar från Förvaltningsrätten att jag vunnit målet – men jag har mått jättedåligt. Jag har hela tiden bott i Sverige och ska då vara försäkrad här, säger Elenor.

Elenor Juneman, 26, har kämpat i över ett år. Först för att få föräldrapenning för barnet hon väntade i magen, sedan för sjukpenning efter dotterns tragiska död.

Men Försäkringskassan anser att hennes sjukpenninggrundande inkomst är noll för att hon arbetade i Danmark och inte i Sverige. Och då har hon inte rätt till någon ersättning alls.

Betalade svensk skatt

Elenor jobbade tidigare som flygvärdinna på danska Sterling, men har hela tiden bott med sin man i Göteborg. Hon har betalat både dansk och svensk skatt.

När företaget gick i konkurs hösten 2008 var Elenor föräldraledig med sonen Edvin. Hon gick till Arbetsförmedlingen direkt, men fick veta av handläggaren hon inte kunde söka jobb eftersom hon var föräldraledig.

– Han sa åt mig att njuta av mammaledigheten, säger Elenor.

När Elenor blev gravid igen förra hösten tog hon kontakt med Försäkringskassan för att ta reda på vilken ersättning hon hade rätt till.

I mars fick hon svaret att hennes danska lön inte kunde ligga till grund för föräldrapenning. Orsaken var att hon inte anmält sig som arbetssökande inom tre månader efter att hon blivit uppsagd.

– Jag har varit så stressad hela det här året. Jag har hela tiden försökt göra rätt och jag litade ju på handläggaren på Arbetsförmedlingen, säger Elenor.

”Snittade magen”

Den 13 juni skulle Thea ha fötts. Alla värden var goda och både barnet och Elenor mådde bra. Natten till den 18 juni, fem dagar över tiden, började värkarna.

När Elenor gick upp för att ta sig till sjukhuset kände hon hur något lossade i magen.

– Jag trodde att det var vattnet som gick, men det forsade ut blod.

På sjukhuset gjordes urakut kejsarsnitt.

– De spritade inte ens händerna utan snittade bara magen när de inte hörde något hjärtljud, säger Elenor.

Men Thea var död.

Moderkakan hade lossnat och ingen vet varför. Elenor förlorade stora mängder blod och drog på sig infektioner. Hon sjukskrevs först till 2 augusti och sedan till 1 november.

Pappan sjukskrevs

Medan hennes make sjukskrevs och fick pengar direkt hörde Elenor ingenting från Försäkringskassan. Hon hade överklagat beslutet, en sjukpenninggrundande inkomst på noll kronor innebär att hon inte har rätt till någon ersättning alls som sjuk.

En dag ringde en handläggare och bad om ursäkt. Han sa att hon självklart skulle ha sjukpenning.

– Jag blev så glad, säger hon.

Några dagar senare ringde han tillbaka och beklagade misstaget. Elenor hade inte rätt till sjukpenning.

Nu ska hon överklaga till Förvaltningsrätten. Trots att läkaren har sjukskrivit henne har hon nu anmält sig till Arbetsförmedlingen.

– Jag orkar egentligen inte, men jag har inget val.

ARTIKELN HANDLAR OM