Hemlig grupp vill fria Christine Schürrer

avKristina Edblom

Publicerad:
Uppdaterad:

”Mördargroupies” hävdar att hon är oskyldigt dömd

Foto: Foto: Scanpix
”justitiemord” Christine Schürrer, 33, är dömd till livstids fängelse för morden på syskonen Max och Saga Jangestig i Arboga. Nu jobbar ett tjugotal personer för att bevisa att hon är oskyldig. De anser att domen är ett justitiemord.

De är medelålders, aktiva på nätet och allmänt kritiska till samhället.

De hävdar att dubbelmördaren Christine Schürrer är oskyldigt dömd.

Aftonbladet har kartlagt nätverken som jobbar för att hon ska friges.

Hon är dömd till livstids fängelse och myndigheterna förbereder hennes flytt till Tyskland. Men i det tysta arbetar ett tjugotal personer i ett löst sammansatt nätverk för att bevisa att Christine Schürrer, 33, är oskyldig till morden på syskonen Max och Saga Jangestig i Arboga.

När hon nu har märkt vilket stöd hon har från sina nya svenska vänner vill Schürrer inte tillbaka till Tyskland längre.

”Vi har hög kompetens”

Somliga säger att vännerna är som vilka ”mördargroupies” som helst, medan de själva kallar domen mot kvinnan – som länge gick under namnet ”Tyskan” – för ett justitiemord.

Personerna har engagerat sig i andra uppmärksammade rättsfall som Joy Rahman, Catrin Da Costa och Thomas Quick. Och de är kritiska till rättssäkerheten i Sverige.

– Vi är inga privatspanare. Vi är personer som intresserat oss och satt oss in i problematiken. Det finns en hög kompetens i gruppen. Jag har själv en akademisk examen, säger en av medlemmarna.

Han är försiktig med att lämna någon information om sig själv. Det är omöjligt att hitta hans riktiga identitet på nätet, säger han.

Nyckelpersonen tystlåten

Den kvinna som beskrivits som en nyckelperson i nätverket låtsas inte veta vem Christine Schürrer är. Hon har inte hört talas om morden i Arboga, säger hon – trots att handlingar visar att hon varit på besök både i Ystad och Hinseberg, och trots att hon har regelbunden telefon- och brevkontakt med Schürrer.

– Jag har aldrig hört talas om det namnet. Jag vet inte vad du pratar om, säger hon.

Kvinnan skrev även en inlaga för att stoppa att Schürrer förflyttades från anstalten i Hinseberg till Ystad.

”Denna flytt (...) innebär att CS kommer isoleras från sin kontakt med yttervärlden pga långt avstånd mellan oss.”

Men det har varken länsrätten eller kammarrätten tagit hänsyn till – Schürrer blir kvar i Ystad.

Tillsammans med Christine Schürrer och hennes advokat Per-Ingvar Ekblad arbetar vännerna just nu med att sammanställa material för en resningsansökan till Högsta domstolen.

Slutet nätforum

Nätverket bildades allteftersom fler engagerade sig och upprördes över bevisningen mot Schürrer. Några av personerna kände varandra sedan tidigare.

Ett tiotal av dem har träffats hemma hos någon av medlemmarna, medan andra är mer diskreta. Nätverket har också ett slutet forum på webben.

Medlemmarna har också gjort egna undersökningar, bland annat har de noga analyserat hur lång tid det tar att köra mellan Arboga och Köping, och hur mobilmasterna är placerade runt Arboga.

– Som gammal radioamatör blir jag upprörd över hur de har tolkat mobiluppkopplingen mot olika master, säger en man.

En annan person säger att han har gjort en egen gärningsmannaprofil och därför finner det omöjligt att Schürrer skulle vara skyldig:

– Den person som har gjort det här är påtagligt psykiskt sjuk. Det borde rimligtvis ha visat sig både före och efter den här attacken.

”Lät förhoppningsfull”

Chansen att HD ska pröva fallet som avgjorts i tingsrätt och hovrätt är mycket liten. För det krävs att Schürrer och hennes vänner kan peka på nya omständigheter som inte var kända under de tidigare rättegångarna.

Men Christine Schürrer som, av säkerhetsskäl, sitter isolerad från de andra fångarna på kvinnoanstalten i Ystad känner hopp.

– Jag fick ett brev från henne för två veckor sedan där hon berättade att hon får hjälp från några vänner. Hon lät förhoppningsfull, säger en av Christine Schürrers barndomsvänner från Tyskland.

Hon berättar att kontakten med den morddömda vännen i Sverige har varit sporadisk. Av besökstillstånden framgår att Schürrer bara får besök av två väninnor från nätverket och sina två advokater: Per-Ingvar Ekblad och Matthias Waldraff från Tyskland.

Aftonbladet vet också att Schürrer har telefonkontakt med sin syster i Tyskland.

Förutom nätverket som har kontakt med Schürrer träffas en grupp män regelbundet och diskuterar Arbogafallet på olika kaféer i Stockholm.

Bor kvar hemma

Aftonbladet har granskat delar av nätverken. Företrädesvis rör det sig om medelålders män och kvinnor. De är ensamstående, ett par av dem bor kvar hemma hos sina föräldrar.

En av dem har varit målsägande i förtals- och tryckfrihetsmål som lagts ner. Gemensamt för de här personerna är att de inte accepterar den gängse sanningen.

– Det är typiskt min bror, han har åsikter om det mesta och blir arg så fort rättsväsendet kommer på tal, säger brodern till en av dem som engagerat sig.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM