Nyheter

Emelies blogg en världsnyhet

Av: 

Carina Bergfeldt

NYHETER

55-åriga Annica Holmquists öde har väckt starka reaktioner i Sverige.

Nu sprider det sig utanför landets gränser.

Washington Posts bloggare Greg Sargent skriver om hur ”ett ensamt blogginlägg förändrar det svenska valet”.

Och på YouTube har en tecknad film föreställande statsministern och Emelie Holmquist dykt upp.

Aftonbladet berättade i går om Annica Holmquist, 55.

Efter 30 år som tandhygienist blev hon för fem år sedan plötsligt trött. Utseendes åldrades och förändrades snabbt. Efter att hennes läppar, öron, käkar och fötter växt till onormal storlek konstaterade läkare att hon lider av en svår sjukdom och aldrig kommer kunna arbeta igen.

Trots detta vill Försäkringskassan att hon ska söka jobb – och socialtjänsten kräver att hon säljer sin lägenhet.

”Smäll i ansiktet”

Dottern Emelie Holmquist skrev ett blogginlägg om sin mammas öde, en text som snabbt fick stor spridning och i bloggvärlden när det uppmärksammades av Aftonbladet. I artikeln kräver Annica och Emelie svar på hur etta kunna ske.

Aftonbladet frågade Fredrik Reinfeldt om Annica Holmquists fall efter partiledardebatten i torsdags. Då ville han inte kommentera det.

I fredags avbröt Fredrik Reinfeldt en intervju med Sveriges Radio när de frågade om fallet och gick därifrån. Några timmar senare pressades statsministern hårt i TV4:s valdebatt om varför Annica Holmquist utförsäkrats. Då sa han att behandlingen hon mött inte var värdig.

Hemma i soffan satt mor och dotter Holmquist och tittade.

– Det floskler han kommer med är som en smäll i ansiktet, att säga att min mamma och andra inte ska ha det så här när han har genomfört det under sin regering, säger Emelie till Aftonbladet.

Nyhet i USA

I dag är det inte bara Sverige som pratar om Annica och Emelie Holmquist.

Washington Posts bloggare Greg Sargent skriver om hur ”ett ensamt blogg inlägg förändrar det svenska valet” och länkar till amerikanske skribenten John Aravosis Americablog.

– Det är inte det vi brukar skriva om, men vad John Arevosis berättar om är mycket intressant, säger Greg Sargent.

Skämtar om klamydiabrevet

John Aravosis har extra roligt åt det namn som Emelie gett sin blogg: ”Klamydiabrevet”.

”Ett klamydiabrev ges av regeringen för att informera dig om att någon du legat med har en könssjukdom och att du behöver testas. Det ironiska är att den svenske statsministern, på sitt alldeles egna sätt, har fått sitt klamydiabrev bara 48 timmar innan hans absolut viktigaste val” skriver bloggaren.

Dessutom har en tecknad film som föreställer ett samtal mellan Fredrik Reinfeldt och Emelie Holmquist lagts upp på YouTube.

Publisert: