Syster räddade bror efter 18 år i fängelse

Av: Carina Bergfeldt

Publicerad:
Uppdaterad:
Kopian och originalet Skådespelerskan Hilary Swank poserar med Betty Anne Waters vid en smygpremiär av filmen "Conviction" för The Cinema Society i New York, den 12 oktober.
Foto: AP
Kopian och originalet Skådespelerskan Hilary Swank poserar med Betty Anne Waters vid en smygpremiär av filmen "Conviction" för The Cinema Society i New York, den 12 oktober.

1983 dömdes Kenneth Waters till fängelse för mordet på en före detta flickvän.

I rättsalen när han fördes i väg ropade hans gråtande syster ”Jag kommer att få ut dig”.

Arton år senare gjorde hon just det.

Nu blir den fantastiska historien film.

Foto: AP
Bror och syster Den 15 mars 2001 tågade Kenneth Waters och hans syster ut hand i hand ur domstolen när det beslutats att han ska släppas.

Syskonen hade allt annat än en stabil uppväxt.

Totalt var de nio barn i familjen och forslades ständigt mellan olika fosterhem. Men trots att Kenny Waters och systern Betty Anne Waters levde åtskilda under stora delar av barndomen bildades ett starkt band mellan dem.

Blodet stämde

1980 mördades Katharina Brow i den lilla staden Ayer i Massachusetts. Tre år senare grep polisen Kenny Waters.

Han hade tidigare haft ett förhållande med kvinnan och två andra exflickvänner vittnade under rättegången att han erkänt mordet för dem. Det hittades även blod på brottsplatsen och blodgruppen överensstämde med Waters blodgrupp. Kenneth Waters nekade till mordet men dömdes ändå till livstids fängelse.

I rättsalen, när domen förkunnades, satt hans syster. Hon lovade honom att hon skulle hjälpa honom.

Ett problem med det, bara. Systern var en ensamstående och arbetslös tvåbarnsmor som hoppat av grundskolan.

Tog examen

Men Betty Anne Waters hade bestämt sig. Hon insåg att det enda som kunde hjälpa hennes bror var ett fungerande rättssystem och en engagerad advokat. Hon tog ett jobb som bartender och började studera på deltid.

Först gick hon ur grundskolan.

Sedan gymnasiet.

Sedan universitetet – innan hon slutligen hade en juristexamen i handen strax före millennieskiftet. Nu hade Kenneth Waters äntligen en engagerad adovokat.

DNA matchade inte

Hon vände sig då till ”The Innocence Project” och lyckades driva igenom att blodet som hittades på mordplatsen skulle DNA-testas mot hennes bror.

Blodproven matchade inte varandra – och det framkom också att de båda kvinnorna som vittnat mot honom ljugit i rätten. Efter 18 år i fängelset var hennes bror en fri man. Bror och syster gick hand i hand ut ur rättsalen i mars 2001.

Blir film

Nu, nästan tio år senare, blir den otroliga historien film. ”Conviction” hade amerikansk premiär i fredags.

– Kenny skulle ha älskat att hans öde blev film. Den känns väldigt verklig och det är svårt för mig att se den, säger hans syster till Nettavisen.

För Kenny Waters fick aldrig uppleva filmen. Han ramlade och slog sig så illa att han avled bara sex månader efter att han blev fri.

– Men han dog i alla fall som en fri man, säger hans syster till Nettavisen.

Ett datum för svensk premiär av ”Conviction” är ännu inte satt.

Publicerad: