Många anmälningar mot värderingssajt

NYHETER

250 anmälningar till Konsumentverket

Det är populärt att värdera sina bostäder på nätet.

Men var uppmärksam på om tjänsten är gratis eller kostar.

Den senaste tiden har Konsumentverket fått in 250 anmälningar mot sajter som varit otydliga med sina prisuppgifter.

Foto: Brev till det berörda företaget från Konsumentverket.

Aftonbladet berättade tidigare om Bijan Kazemi som gjorde en bostadsvärdering på nätet. Eftersom han inte kunde hitta någon prisinformation på sidan trodde han att tjänsten var gratis. Men snart kom en räkning på 499 kronor med posten.

Långt i från ensam

Han är långt i från ensam.

– Den senaste tiden har vi fått in omkring 250 anmälningar mot sådana här typer av hemsidor där man kan värdera sina bostäder, säger Eva Moberg, jurist på Konsumentverket.

Många har lockats av att det finns gratissajter där man kan få sin bostad värderad genom att fylla i vissa uppgifter så som bostadsyta och läge.

Flera av sidorna är seriösa och gratis, men det finns även en del sidor som inte är tillräckligt tydliga om sina prisuppgifter .

– På många sajter är prisinformationen dold eller svår att hitta, och det är inte tillåtet. Dessutom är det många av de här företagen som lägger till AB efter namnet trots att de inte är ett registrerat aktiebolag, säger hon.

Fyra företag

Konsumentverket har nu kontaktat fyra olika företag som det har kommit in anmälningar till.

– De har svarat oss att de vill ha breven på engelska, vilket de nu har fått. Sen får vi se vilka åtgärder de vidtar, säger Eva Moberg.

Hon berättar att det verkar som om samma företag ligger bakom flera av företagen, men att de är svåra att få tag i då de befinner sig utomlands.

Bestrid fakturorna

Eva Mobergs tips till dem som fått fakturor från olika bostadsvärderingssajter är att bestrida fakturorna.

– Vi har ännu inte hört talats om någon konsument som gått till kronofogden för att de inte betalat den här typen av fakturor. Men många konsumenter är rädda att hamna hos kronofogden så då betalar man hellre räkningen så är det ur världen sen.

Som konsument har man också rätt till 14 dagars ångerrätt. Konsumentverket får in flera anmälningar mot nätsajter som lurar konsumenterna på pengar, och de vanligaste typerna av tjänster sajterna erbjuder är fordons- och bostadsvärdering.

Inget företag har kunnat nås för en kommentar.

Johanna Granevik, Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM

E-handel