Valet påverkas inte av Littorin

Aftonbladets Lena Mellin om Sifo-undersökningen

Två tredjedelar av svenska folket tycker det var rätt av Sven Otto Littorin att lämna regeringen.

Ändå, eller kanske just därför, tycks det påstådda sexköpet inte påverka utgången av höstens val.

Lena Mellin.
Lena Mellin.

Opinionsmätningar ska alltid tas med en nypa salt. Många svarar som de tror förväntas av dem, särskilt om intervjuerna görs per telefon.

Stödet för franska Nationella fronten, lett av högeragitatorn Jean-Marie Le Pen, är exempelvis regelmässigt lägre i opinions­mätningar än i val. Förklaringen anses vara att de svarande inte ens för telefonintervjuaren vill avslöja sina sympatier eftersom de inte är allmänt accepterade.

Men dessa reservationer till trots är resultatet i dagens Aftonbladet/Sifo mycket tydligt.

Två tredjedelar av svenska folket tycker att det var rätt att Littorin lämnade regeringen sedan Aftonbladet frågat om han köpt sex. Bland moderata och borgerliga väljare är siffran ännu högre, 70 procent.

Att Littorin tre dagar efter avhoppet, i lördags, genom sin advokat meddelade att han inte gjort något olagligt förefaller inte spela någon roll för väljarna. Man måste dra slutsatsen att de helt enkelt inte tror på den förre ministern eftersom avhoppet från regeringen i så fall varit helt onödigt.

Nio av tio säger att Littorins avhopp inte påverkar dem i valet mellan alliansen och de röd­gröna. Bland moderata och borgerliga väljare är siffran ännu högre, 95 och 96 procent.

Här anbefalles stor försiktighet i tolkningen av resultatet. Väljaren är i allmänhet inte bara mycket rationell, utan vill dessutom verka vara det. Att säga till telefonintervjuaren att man funderar på att byta block på grund av någonting som i första hand inte har något med politik att göra är ett stort steg.

Inte många tar det steget, i alla fall inte på grundval av det vi vet just nu. Nämligen att Sven Otto Littorin avgick morgonen efter att Aftonbladets reporter frågat om han köpt sex.

Tre fjärdedelar, 75 procent, uppger att deras förtroende för statsminister Fredrik Reinfeldt (M) – just nu på semester i Turkiet – inte har påverkats av Littorins brådstörtade avhopp. För M-väljare är siffran 90 procent och för borgerliga 88 procent.

Detta är undersökningens mest överraskande resultat. Fredrik Reinfeldt är mycket intresserad av psykologi och sa att han undersökt vartenda statsråd innan de fick grönt ljus efter valet 2006.

Sedan dess har fyra av elva M-statsråd lämnat regeringen. Tre av dem har gjort det därför att deras moral har ifrågasatts. Handelsminister Maria Borelius hade betalt barnflickor svart, kulturminister Cecilia Stegö Chiló hade struntat i tv-licensen. Och nu Sven Otto Littorin.

Fredrik Reinfeldts personkännedom förefaller alltså inte var den bästa. Ändå uppger en stor majoritet att deras förtroende för statsministern inte påverkats av det senaste avhoppet.

Opinionsmätningar är ögonblicksbilder.

Pinan för regeringen är inte över än.

Om en vecka, eller en månad, kan det se helt annorlunda ut.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN