”S SVIKER STORSTAN”

Av: Joachim Kerpner, Elisabeth Marmorstein

Publicerad:
Uppdaterad:

Partikamraterna kritiserar fientlig politik

1 av 3 | Foto: Flera socialdemokrater kritiserar partiet för att gira allt för hårt åt vänster och för att bedriva en politik som är direkt fientligt inställd till Stockholm.

Stockholm är avgörande för en valseger.

Nu anklagar flera ledande Socialdemokrater partiledningen för att bedriva Stockholmsfientlig politik.

– Jag är orolig för att partiet går för mycket åt vänster, säger Ilija Batljan (S), oppositionslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Kampen om Stockholm är stenhård. Inte bara för att var femte väljare bor här. Stockholmarna har också en tendens att byta parti oftare än andra.

Valet 2006 blev en katastrof för Socialdemokraterna. Och i dag ligger partiet långt under valresultatet i Stockholms län.

”En grundbult”

Bara i två kommuner i länet, Sigtuna och Nynäshamn, gick Socialdemokraterna framåt i valet 2006. Båda kommunalråden i dessa kommuner kritiserar nu de rödgrönas skattepolitik inför årets val:

– Vi har ett starkt stöd i medelklassen, det har varit en grundbult i Socialdemokraternas regeringsinnehav genom åren. Det är viktigt att fortsätta ha det, då är det viktigt att ha en politik som gör att människorna känner att de kan rösta på oss, säger Anders Johansson (S), kommunalråd i Sigtuna.

Hur ser du på de rödgrönas höjning av skatten för dem som tjänar över 40 000 kronor?

– I Stockholm är det en vanlig inkomstnivå. Det har ett stort signalvärde att säga att den som utbildat sig och gjort karriär ska kunna tjäna 40 000 kronor utan att betala mer skatt än den som tjänar 30 000.

”Slåss för väljarna”

Även Ilija Batljan i Nynäshamn är kritisk.

– Det är viktigt att Socialdemokraterna nu går ut och slåss för Stockholmsväljarna och berättar vad man vill och hur det ska gå till. Man måste förstå hur stockholmarnas verklighet ser ut, säger han.

Skuggfinansminister Thomas Östros tar däremot kritiken med ro och menar att politiken har anpassats efter stockholmarnas plånböcker:

– Vår politik är väldigt väl utformad för den vanlige stockholmaren som är en kärnväljare för oss.

Ni anklagas för att gå mot vänster, kommentar?

– Vi har verkligen arbetat för att se till att våra förslag är positiva just för stockholmarna.

Publicerad:

LÄS VIDARE