Hon har fastnat i byråkratiträsket

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Catrine Johansson: Jag känner mig helt maktlös

1 av 2 | Foto: Foto: Hasse Eriksson
Nollklassad I oktober i fjol slog Försäkringskassan plötsligt fast, trots intyg från två läkare, att Catrine Johansson är för sjuk för att jobba. Men hon är för frisk för att få sjukersättning.

Hon har hamnat i byråkratins ingenmansland.

Catrine Johansson, 43, har varken rätt till sjukersättning, sjukpenning eller a-kassa.

– Jag känner mig helt maktlös, säger hon.

Catrine Johansson går på maxdos på de flesta smärtstillande – varje dag sväljer hon 30 tabletter för att kunna stå ut med smärtan. Hon har diagnosen fibromyalgi och har gjort 19 ingrepp för att komma till rätta med sina knäproblem.

Ibland klarar hon inte ens av att bre smörgåsen på morgonen, öppna en liter mjölk eller bläddra i en tidning. Hon lever med smärtan dygnet runt.

– Jag är aldrig smärtfri. Aldrig.

Sjuk i tolv år

För tolv år sedan sjukskrevs hon från sitt jobb som undersköterska och fick sjukpenning. Tre år senare överfördes hon till sjukersättning, vilket hon fått sedan dess – fram till i oktober i fjol.

Då slog Försäkringskassan plötsligt fast, trots intyg från två läkare om att hon är för sjuk för att jobba, att hon är för frisk för att få sjukersättning. Att hennes arbetsförmåga inte ens är nedsatt med en fjärdedel.

– Jag anmälde mig till arbetsförmedlingen, de tittade på mina papper och skakade på huvudet. De visste inte vad de skulle göra med mig, säger hon.

Efter fyra dagars arbetsträning, två timmar om dagen, fick hon avbryta. Smärtorna gjorde att hon knappt kom ur sängen.

– Jag låg och grät, jag hade så ont i kroppen att jag inte visste var jag skulle ta vägen.

”Det kan bli så här”

Eftersom hon numera är nollklassad hos Försäkringskassan får hon inte sjukpenning. Och eftersom hon inte kan ställa sig till arbetsmarknadens förfogande får hon inte a-kassa.

Sedan oktober är allt hon har fått 396 kronor för arbetsträningen.

– Jag blir heligt förbannad när politikerna går ut och säger att ingen ska stå utan ersättning. Nehej, jag då? Och hur många mer med mig?

På Försäkringskassan är man medveten om det finns en grupp av människor, där Catrine Johansson ingår, som hamnar precis mellan stolarna.

– Den diskussionen har vi haft med lagstiftaren, men jag kan inte säga på rak arm att vi har en lösning på gång, säger Svante Borg, försäkringsdirektör.

– Vi vet om att det kan bli så här för några och det är illa.

Catrine Johansson har överklagat Försäkringskassans avslag till förvaltningsrätten.

Publicerad:

LÄS VIDARE