Kastar lammkött åt hajarna

NYHETER

Dyksällskap i Sharm el Sheik, kastar ut köttbitar i vattnet.

På så vis vill de locka till sig hajarna som är en attraktion för dykintresserade turister.

Samtidigt har det skett fem hajattacker den senaste veckan.

I söndags omkom en tysk kvinna i det femte kända hajangreppet på en vecka i egyptiska Sharm el Sheik.

Nu avslöjar turistkällor för den norska tidningen VG att dyksällskap som tar med sig turister ut till korallreven i Röda Havet, kastar ut färskt lammkött i vattnet för att locka till sig hajarna.

I och med det befaras hajarna dra sig närmare land. Det kan finnas ett samband mellan det och hajattackerna som har skett den senaste veckan.

Tysk turist dödad

Egyptiska myndigheter spärrade tidigare i veckan av kustremsan utanför turistorten men öppnade åter på söndagsförmiddagen, efter att man hade fångat två hajar och myndigheterna utgick från att området åter var säkert.

Bara några timmar senare dödades en tysk turist vid Sharm el-Sheik. Den äldre kvinnan angreps när hon var ute och snorklade nära Naama Bay. Medier på plats rapporterade att kvinnan var död när hon drogs upp ur vattnet, illa tilltygad i lår och armar.

Svart flagg

På söndagskvällen stängde de egyptiska myndigheterna återigen kustremsan och uppmanade hotell att hålla sina gäster i säkerhet.

Under tiden får turisterna på semester vara fortsatt vaksamma och försiktiga. Myndigheterna har satt upp svarta flaggor på flera av de mest populära stränderna i området för att signalera om badförbud.

– Vi håller oss vid strandkanten eller i bassängen på hotellet, säger småbarnsmamman Bitten Krogstad från norska Bergen till VG.

Påverkar turistnäringen

Egyptiska myndigheter är oroade för hur hajattackerna kommer påverka den viktiga turistnäringen.

– Vi får hit marinbiologer som får utvärdera situationen och försöka hitta en förklaring till det som skett. Det här är onaturligt och har inte hänt tidigare. Vi har ingen förklaring, säger turistnäringsminister Zuhair Garana till nyhetsbyrån AFP.

Dumpade kadaver

Samtidigt menar hajexperter att det kan finnas flera förklaringar till attackerna. En del hävdar att fiskenäringen i Röda Havet har lett till brist på föda för hajarna, vilket driver dem in mot land. Andra menar att förklaringen troligtvis ligger i att ett fartyg med får och boskap dumpade djurkadaver i närheten för någon månad sedan.

Dykinstruktören Peers Cawley säger till BBC att de döda djuren flöt i land längs kuststräckan.

– Myndigheterna försöker stoppa sådant, men om det är länkat till den senaste tidens händelser, vet vi inte.

Han har bott i Sharm al-Sheik i sju år och berättar att hajarna normalt inte brukar synas till vid den här tiden på året.

– Det händer att vi ser dem under sommarmånaderna. Men det är ovanligt, det har varit fler observationer den senaste veckan än vad det har varit på flera år.