Sahlin lät sig bjudas på tennis

S-ledaren Mona Sahlin kritiserade moderata partisekreteraren Sofia Arkelsten hårt för hennes bjudresor. Men bara några dagar tidigare lät sig Sahlin själv bjudas på gratis tennis på Stockholm Open.

Nu har överåklagare Gunnar Stetler upprättat en anmälan om Mona Sahlins gratisbesök på Stockholm Open.

Mona Sahlin och sonen på Stockholm Open.
Mona Sahlin och sonen på Stockholm Open.

Enligt nyhetstjänsten Realtid var den socialdemokratiska partiledaren Mona Sahlin på tennisevenemanget med sin son. Biljetterna ska ha kostat 750 kronor per styck och dag. Tävlingsledningen bekräftar att Sahlin tog emot gratisbiljetter för fem dagar.

Upprättar anmälan

Överåklagare Gunnar Stetler har upprättat en anmälan om Mona Sahlins gratisbesök på Stockholm Open.

– Eftersom medierna har uppmärksammat mig på händelsen så ska jag närmare analysera och se om det finns skäl att inleda en förundersökning. Hur jag resonerar och vad jag ska göra tänker jag inte berätta, säger Gunnar Stetler till TT.

Han vill inte uttala sig om var gränsen går mellan otillbörlig och tillbörlig gåva.

– Det går inte tala i generella termer när det gäller mutlagstiftningen i ett enskilt ärende som man kan angripa på så många olika sätt, säger han.

Kritiserade Arkelsten

Så sent som i förra veckan riktade Sahlin stark kritik mot Arkelstens bjudresor. Så här sa Sahlin till Aftonbladet:

– Jag tycker att hon har visat ett fruktansvärt dåligt omdöme. Och uppenbarligen mer än en gång. Nu är det upp till moderatledaren att visa om han tycker det är rimligt att ha en partisekreterare som har gjort det, sa Mona Sahlin då till Aftonbladet.

Hon efterlyste också en debatt om vad politiker får bjudas på och sa:

– En politiker får aldrig ens låta misstanken finnas om att man går att köpa, sa Sahlin till Aftonbladet.

Vill stödja idrotten

Mona Sahlins pressekreterare Stefan Engström bekräftar att hon var på Stockholm Open i fem dagar som hedersgäst, på inbjudan av Stockholm Open och Svenska tennisförbundet.

– Hon tackade ja till inbjudan. Hon uppskattar att stödja svenska idrottsmän och kvinnor, säger Engström till TT.

Kutym

Thomas Wallén på PR Event, som höll i kringarrangemangen runt turneringen, säger att turneringen hade ett 40-tal personer på hedersgästlistan och flera av dem kom, däribland kultur- och idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth och ÖB Sverker Göranson.

– Jag förstår inte riktigt att man kan ta upp en sådan här grej. Det är och har varit kutym att ha hedersgäster på stora idrottsevenemang.

Var det några andra politiker inbjudna, utöver Sahlin och Adelsohn Liljeroth?

– Nej, inga fler politiker.

Bjöds de på annat utöver biljetterna, exempelvis mat och dryck eller presenter?

– Nej, inget sådant. Men det förekommer såklart när företag bjuder in till evenemang. I det här fallet var det idella idrottsföreningar och det finns inget mutintresse då.

Efterlyser tydliga regler

– Det här är en av alla saker som sker i en gråzon. Det visar att riksdagen behöver skaffa sig tydliga regler för vad som är okej, säger Miljöpartiets riksdagsledamot Gustav Fridolin.

– De allra flesta får ju inte gratisbiljetter till tennisveckan och det är klart att sådant kan skada förtroendet för politiken.

Fridolin lät sig för flera år sedan själv bjudas på studiebesök på ett kärnkraftverk med middag efteråt.

– Riksdagen behöver regler så att alla vet vad som är okej och vad som inte är okej.

Publisert: