Värsta missarna i sjukvården i år

NYHETER

En läkare handledde en elev per telefon.

Det slutade med att patienten blev hjärnskadad.

Det är Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd som får in de anmälningar om läkarmissar som varje år drabbar patienter i Sverige.

Här är några av de senaste misstagen som svenska läkare misstänks för:

Fick magen uppsprättad under fetmaoperation

Stockholm 2010

Patienten skulle genomgå en så kallad gastric bypass mot övervikt som innebär att fyra häftor sätts efter att en kniv delat vävnaden. Här användes verkyget utan att häftorna avlossades. Det innebar att magen skars upp och lämnade ett stort hål i magsäcken och tarmen.

Patienten fick förlängd vårdtid och ökad risk för komplikationer.

Händelsen är anmäld enligt Lex Maria.

Opererades i livmodern - blev stomipatient

Malmö 2010

Kvinnan skulle opereras i livmodern men fick vid två tillfällen skador i livmoderväggen som inte hade med operationen att göra. Det upptäcktes senare att det också gått hål på hennes tarm. Kvinnan fick börja använda stomipåse.

Beslut om påföljd har inte fattats.

Läkaren handledde per telefon

Stockholm 2008

ST-läkaren skulle operera bort en cysta i bakhuvudet på patienten. Hon opererade själv men fick instruktioner av läkaren per telefon. Komplikationer uppstod och operationen drog ut på tiden. Ytterligare en patient med en svår infektion i det centrala nervsystemet fick vänta oacceptabelt länge.

Dagen efter drabbades den patienten av en blödningskomplikation. ST-läkaren försökte nå den handledande läkaren som då befann sig utomlands. Patienten fick en svår hjärnskada efter händelsen.

"Jag har dock tyckt att hon ofta bett om hjälp med sådant hon faktiskt kan. Av detta skäl har jag försökt att få henne att arbeta självständigt genom att vara tillgänglig men inte stå på salen när hon gjort operationer som hon tekniskt sett klarar av", har läkaren sagt i ett uttalande i anmälan.

Läkaren varnades.