Eyjafjallajökull har somnat in

NYHETER

Eyjafjallajökull har äntligen gett upp. I alla fall om man ska tro geologen Magnus Gudmundsson vid Islands Meteorologiska institut.

– Utbrottet slutade på söndagseftermiddagen, säger han till tidningen Island rewiev.

Eyjafjallajökull, som lamslog en hel värld, har äntligen slutat mullra.

Magnus Gudmundsson, geolog vid Islands Meteorologiska institut, säger till Island review att den gav upp någon gång under söndagseftermiddagen.

– Jag tog mig upp dit och mätte med värmekamera och vulkanen visade ingen aktivitet, säger han.

"Aktiviteten har upphört"

– Jag kan bekräfta är att aktiviteten i kratern har upphört. Det kommer inte upp någon magma, bara ånga, fortsätter han.

Isländska myndigheter bekräftar att aktiviteten de senaste dagarna varit minimal, men varnar för att vulkanen kan vakna på nytt.

– Det är för tidigt att säga att det är över, men för ögonblicket är den tyst, säger Iris Marelsdottir från civilförsvaret på Island till AFP.

Tio miljoner resenärer drabbade

Efter att ha legat vilande i nära tvåhundra år vaknade Eyjafjallajökull med ett brak i mars i år. En månad senare, närmare bestämt den 14 april, var det dags för utbrott igen.

Den isländska vulkanen spottade ut så mycket aska att nästan hela Nordeuropa tvingades stänga sina luftrum. Avbrottet i flygtrafiken drabbade ungefär tio miljoner resenärer, skriver AFP.