”Alla vargar ska skjutas”

De hemliga tjuvjägarna avslöjas i tv-dokumentär

De påstår sig vara en del av ett hemligt nätverk som ska utrota vargen i Sverige.

I en ny SVT-dokumentär berättar männen hur de med gift, fällor och vapen systematiskt dödar det mytomspunna rovdjuret.

– Politikerna måste förstå att vargen ska bort, säger jägarna i Dokument Inifrån.

I sju månader har journalisten Peter Andersson och fotografen Björn Markusson arbetat med dokumentären ”Vargkriget” som sänds i SVT2 på söndag.

I filmen berättar åtta jägare om hur de ingår i ett landsomfattande hemligt nätverk av varghatare. Männen som är anonyma påstår att de hjälps åt att spåra och döda vargar.

Förgiftat kött

Favoritvapnet är förgiftade köttbitar som läggs ut i kända vargstråk.

– Det är helt oslagbart. Det jagar dygnet runt, säger en av männen.

Men även vapen används. Enligt Peter Andersson är avsågade älgstudsare effektivt.

– Det har en precision på 100 meter och är lätt att gömma i bilen, säger han.

I filmen påstås att det finns medlemmar i nätverket i samtliga av de stora varglänen. En medlem visar också upp ett kadaver i skogen som påstås vara en varg som de dödat. Hur många exemplar gruppen dödat vill Peter Andersson inte avslöja än, men han säger att det är mer än tio.

– De vill att politikerna ska veta att de inte accepterar vargen, säger Peter Andersson.

Råmaterialet bränt

Det var som frilansjournalist han kom i kontakt med männen som sägs ligga bakom nätverket. I september lyckades han sälja in reportageidén till SVT:s Dokument Inifrån.

Just nu putsar de på den slutgiltiga versionen och allt råmaterialet från inspelningarna har bränts för att skydda tjuvjägarnas identitet. Hittills har ingen utanför tv-huset fått se hela filmen, men de delar som presenterats har väckt stor uppståndelse.

”Tveksam”

– Jag är tveksam till uppgifterna. Jag har aldrig i mitt liv hört talas om det här. Även vissa detaljer gör mig fundersam. De visar upp en fälla som de sägs använda, men att locka in en varg i en fälla är nästan omöjligt, säger Hans von Essen, Riksjaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet.

Publisert: