(M) leder över (S) i jobbfrågan

Fler tror att Moderaterna är bäst på att skapa jobb

Moderaterna är bättre än Socialdemokraterna på att skapa jobb och bekämpa arbetslöshet.

Det tycker en majoritet av de tillfrågade i en ny Sifo-mätning.

– Det parti som i valspurten har ett förtroendeövertag i jobbpolitiken ligger i vinnarhålet, säger Patrik Westander på pr-byrån Westander som beställt undersökningen.

Jobben är den viktigaste frågan i höstens val. Det tycker både partierna och väljarna. Att ha högt förtroende i frågan är därför viktigt och just nu är Moderaterna det parti som lyckas bäst.

Enligt en Sifomätning beställd av pr-byrån Westander, publicerad i Dagens Industri i dag, leder Moderaterna med fem procentenheter över huvudmotståndarna Socialdemokraterna.

Behåller ledningen

1 000 personer har svarat på frågan: ”Vilket parti känner du störst förtroende för när det gäller jobben och arbetslösheten?” 32 Procent svarar Moderaterna medan 27 procent svarar Socialdemokraterna. Övriga riksdagspartier får två procent var i undersökningen.

Moderaterna behåller därmed ledningen i den valvinnande frågan. I mars genomförde Sifo en liknande mätning på uppdrag av SR Ekot. Där ansåg 29 procent att Moderaterna var bäst i jobbfrågan medan 20 procent höll på Socialdemokraterna.

Opinionen har svängt

Så sent som i höstas såg siffrorna annorlunda ut. Då kände fler förtroende för S än för M när det handlar om jobb och arbetslöshet. Samtidigt ger olika mätningar olika resultat. Enligt en mätning från Novus opinion som gjordes i mars i år kände fler förtroende för de rödgröna än för alliansen i fråga om arbetslösheten.

– Både Moderaterna och Socialdemokraterna är inställda på att göra valet till en kraftmätning om sysselsättningen. Det parti som i valspurten har ett förtroendeövertag i jobbpolitiken ligger i vinnarhålet, säger Patrik Westander, vd på Westander till Dagens Industri.

Publisert: