Din mobil spåras på fem minuter

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-02

På fem minuter kan vem som helst ta reda på var du befinner dig.

Allt beror på en säkerhetslucka hos ett internetföretag.

– Vi kommer genast att stänga ner sajten, säger Fredric Gunnarson, styrelseledamot i företaget.

Programmet som kan spåra en människas exakta geografiska position via en mobiltelefon lades sent i går kväll ut på nätforumet Flashback.

Programmet knäcker lösenordet som behövs för att använda mobilspårningstjänsten, som är helt legal men naturligtvis kräver den spårades medgivande.

När programmet är nedladdat tar det bara fem minuter att knäcka koden och telefonen blir spårbar utan abonnentens vetskap.

När Aftonbladet sent i natt ringde upp styrelseledamoten för sajten lociloci.se, Fredric Gunnarson, valde han att stänga ner sajten omedelbart.

– Vi måste genast åtgärda detta. Sajten ska vara nere om några minuter, säger han.

Kod ska anges

Tjänsten som lanserades för ett och ett halvt år sedan har blivit relativt populär och används ofta av familjer.

– Det kan vara föräldrar som vill veta var barnen håller hus, säger Gunnarson.

Genom att registrera sin telefon får man en kod som man anger på sajten. Sedan måste alla man bjuder in godkänna spårningen för att det ska funka.

– Vi trodde det var tryggt men uppenbarligen finns det folk som vill runt detta, så vi får ha mer komplexa koder, säger Fredric Gunnarson.

Programmet som sprids på nätet hittar den kod som egentligen ska skickas till den telefon som spåras för godkännande av abonnenten. Men i stället ger mobilnumret i kombination med koden vem som helst möjlighet att när som hest kontrollera en människas position utan att denne får reda på någonting.

Problemet är att koden var bara innehöll fyra siffror. Programmet som spreds på nätet testade på bara några minuter alla tänkbara kombinationer mellan 0000 och 9999.

ANNONS