Nordkoreansk ’spökbåt’ flöt i land med åtta döda ombord

NYHETER

Mystiska incidenter med nordkoreanska båtar har inträffat vid Japans västra kust under helgen.

En nordkoreansk fiskebåt drev i land med åtta döda personer ombord. Nästan bara skelett återstod av kropparna.

– Jag var förvånad över att se båten i så dåligt skick, säger en 68-årig kvinna till Kyodo News.

1 av 3 | Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN

En sliten träbåt med åtta döda kroppar ombord har drivit i land i Oga vid Japans västra kust, meddelade landets kustbevakning i går.

Ett paket med nordkoreanska cigaretter är något av allt som pekar på att den sju meter långa båten är från Nordkorea, enligt källuppgifter i Japan Times.

Av de åtta döda kropparna återstod nästan bara skelett. Personerna tros ha varit fiskare från Nordkorea, som legat döda mycket länge på båten. Det var svårt att avgöra om de var män eller kvinnor, skriver Japan Times.

– Jag var förvånad över att se båten i så dåligt skick, säger en 68-årig kvinna till Kyodo News, som såg när räddningsarbetare bar kroppar i land på bår.

Åtta fiskare räddades

Händelsen skedde bara fyra dagar efter att åtta män räddades från en 20 meter lång fiskebåt. Detta var i Yurihonjo på Akita-kusten, som också pekar mot Nordkorea.

Överlevarna togs omhand av japanska myndigheter, och sade sig vara nordkoreanska fiskare.

Fyra incidenter med nordkoreanska båtar har registrerats de senaste två veckorna.

Utöver de två nämnda så räddades tre nordkoreaner från en båt den 15 november. Tre döda människor hittades i båten nästa dag, skriver CNN, samtliga fördes tillbaka till Nordkorea. Två dagar senare hittades fyra döda kroppar på en annan båt som drivit i land.

Detta är inte första tillfällena som skepp med döda nordkoreanska fiskare drivit i land i Japan, och det tros heller inte vara de sista.

Kim Jong-uns expansion av fisket

För nästan exakt två år sedan rapporterade Aftonbladet om flera liknande händelser, då båtar med döda människor drivit i land i Japan. Det är vid den här årstiden, då vindarna ligger på från nordväst, som de flesta båtarna driver in.

Antalet ’spökskepp’ som flyter i land i Japan har ökat sedan 2013, säger Satoru Miyamotu, Nordkoreaexpert och professor vid Seigakuin University, till CNN.

– Det är efter att Kim Jong-un beslöt att expandera fiskeindustrin som ett sätt att öka inkomsterna för militären. De använder gamla båtar som bemannas av militärer som inte har kunskap om hur man fiskar.

– Det kommer att fortsätta, säger Satoru Miyamoto.

Därför är Korea delat 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM