Uppgifter: 14-åringen drivande i mordet på Gica

avJosefin Silverberg, Mira Micic

I myndighetspapper framkommer uppgifter om att 14-åringen som misstänks för inblandning i EU-migranten Gicas död haft en drivande roll i dådet.

Det framkommer också att han ska ha hotat övriga inblandade till tystnad.

– Han förnekar brott, säger hans advokat Martin Cullberg.

I dokument som Aftonbladet tagit del av framkommer det att myndigheterna har uppgifter om den misstänkta 14-åringen varit drivande i händelseförloppet som ledde till den hemlösa EU-migrantens död i Huskvarna 8 augusti och att han ska ha utsatt Gheorge ”Gica” Hortolomei-Lupu för kränkningar.

14-åringen har omhändertagits enligt LVU, lagen om vård om unga, och placerats på SiS-institution.

1 av 4 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Gica brukade sova i Smedby-parken. Det var här han hittades mördad.

Sedan tidigare har en 16-årig pojke häktats misstänkt för mord. Han har överklagat beslutet till hovrätten, men även hovrätten bedömer att 16-åringen bör vara häktad.

Hotat och försökt tysta

I dokumentation från myndigheter framkommer det att den omhändertagna 14-åringen försökt påverka övriga inblandade och hotat vuxna att vara tysta för att försöka dölja brottet.

14-åringen och hans föräldrar motsätter sig att han omhändertas och menar att trots att han är misstänkt för ett allvarligt brott, inte utsätter sin hälsa och utveckling för fara och kan få sina behov tillgodosedda hemma. De menar att brottsmisstankarna bygger på ogrundade rykten och spekulationer.

De utpekade pojkarna ska ha misshandlat och förnedrat Gica, uppger källor för Aftonbladet. De ska också ha visat upp filmer från händelsen som spreds på sociala medier.

– De berättade om vad de gjort för sina vänner, men de var samtidigt måna om att polisen inte skulle få reda på vad som hänt. Därför har de hotat folk som hört av sig till polisen, säger en uppgiftslämnare.

ARTIKELN HANDLAR OM