UD om kinesisk resekritik: För en dialog

Reporter: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Sverige och Kina för diplomatiska samtal efter en händelse med en grupp kinesiska turister i Stockholm. Arkivbild
Foto: Maja Suslin/TT
Sverige och Kina för diplomatiska samtal efter en händelse med en grupp kinesiska turister i Stockholm. Arkivbild

En händelse med en grupp kinesiska turister i Stockholm nyligen har orsakat diplomatiska reaktioner från kinesiskt håll.

Kinas ambassad uppmanar kineser i Sverige att vara försiktiga.

– Vi för en dialog, säger Patric Nilsson, presschef på UD.

Det var i början av september som en kinesisk man tillsammans med sina föräldrar besökte Stockholm, enligt kinesiska medier. Enligt uppgift ska gruppen ha blivit avvisad från ett hostel då de anlänt en dag för tidigt och velat stanna i lobbyn under en längre period.

Aftonbladet har pratat med polis som bekräftar att de avlägsnat ett par personer från en lobby i ett hostel i centrala Stockholm den 2 september.

– Personalen upplevde att de bara satt där och väntade på att det skulle bli dag. Så de blev avvisade, säger stationsbefälet på Norrmalmspolisen till tidningen.

Vad som sedan inträffat är oklart. Enligt kinesiska medier ska delar av sällskapet ha varit sjuka men nekats vård.

– Vi känner till händelsen och kinesiska myndigheter har tagit upp frågan med UD, vi kommer att ha en fortlöpande dialog med Kinas ambassad, säger Patric Nilsson, presschef på UD.

Kinesiska myndigheter har efter händelsen uppmanat medborgare att vara försiktiga i Sverige.

– Varje land ansvarar ju såklart för sin egen reseinformation som de ger till sina egna medborgare. Men Sverige är ett säkert land. Enskilda händelser som det är fråga om i det här fallet hanteras av berörda myndigheter, säger Patric Nilsson.

Sverige och Kina är även involverade i en diplomatisk situation där Sverige kräver att bokförläggaren Gui Minhai släpps fri från kinesisk fångenskap.

Publicerad: