NMR-anhängare åtalas för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp

avAftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag åtalas 17 personer med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen efter bråket som uppstod i samband NMR:s demonstration under Bokmässan i Göteborg i fjol.

De misstänks för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp.

Samtliga nekar till brott, enligt åtalet.

I samband med att NMR ansökte om demonstrationstillstånd i Göteborg för den 30 september i fjol beslutade polisen om så kallad ”särskild händelse”, då man bedömdes att det fanns risk för ordningsstörning både från NMR och från motdemonstranter.

NMR fick avslag på sitt ursprungliga önskemål om att samlas utanför Svenska mässan där bokmässan pågick. I stället fick de en annan väg anvisad, men kom aldrig ens till startpunkten.

De åtalas för hets mot folkgrupp:

1 av 16 | Foto: WE ARE
Jimmy Andersson.

Flera personer, både från NMR och från motdemonstranterna, greps i samband med demonstrationen, samt veckorna efter.

Efter det har åtal väckts mot flera personer från båda sidorna. Brotten de misstänktes för rubricerades som våldsamt upplopp samt ohörsamhet mot ordningsmakten.

17 personer åtalas i dag

I juni i år meddelade Åklagarmyndigheten att det pågick förundersökning mot ytterligare 17 personer.

Alla misstänkta har enligt åklagaren kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, uppgav TT tidigare.

Nu är förundersökningen klar och strax efter lunch i dag lämnades åtalet mot de 17 misstänkta in till Göteborgs tingsrätt.

– Utredningsarbetet har framförallt handlat om granskning av ett mycket omfattande material och analys av detsamma. I det ligger identifiering av personer och hur dessa har agerat, säger kammaråklagaren och förundersökningsledaren Jonas Martinsson, i ett pressmeddelande.

Samtliga förnekar brott

Åtta personer är misstänkta för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. En person är enbart misstänkt för våldsamt upplopp. Ytterligare åtta personer är misstänkta för hets mot folkgrupp.

”En grupp personer med koppling till Nordiska motståndsrörelsen var kvar på platsen efter demonstrationen och är nu misstänkta för brott”, skriver åklagarmyndigheten vidare i pressmeddelandet.

Under åtalspunkt 2 som avser brottet hets mot folkgrupp skriver åklagaren att de misstänkta ”spritt ett meddelande som uttrycker missaktning för andra folkgrupper än främst den nordiska med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung” samt att detta skett bland annat genom att ”ett stort antal demonstranter har burit enhetlig, uniformsliknande klädsel med NMR:s symbol Tyrrunan”, att flera demonstranter burit fanor och sköldar med Tyrrunan, ropat ”Hell seger”, burit plakat där ”ett stort antal välkända svenska personer, varav flera är av judisk härkomst, pekas ut som förbrytare”.

Merparten av bevisen består av filmer från polisens Go pro- kameror, men även filmer som allmänheten lämnat in har tagits med i utredningen, som pågick i nästan ett år, uppgav förundersökningsledarna på en presskonferens som hölls i Göteborg i samband med att åtalet lämnades in.

Samtliga misstänkta förnekar brott, enligt åtalet.

1 av 13 | Foto: Thomas Johansson/TT
Demonstranter från Nordiska motståndsrörelsens (NMR) lastar in fanor och sköldar och lämnar Göteborg när demonstrationen slutade på lördagen.
Publicerad: