Fullspäckat schema för en kronprinsessa i New York

Av: Linn Dahlgren

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Kronprinsessan Victoria besöker New York men inte på semester.

Hon jobbar hårt med miljö och i sin roll som FN-ambassadör.

Nu är programmet späckat – hon ska träffa allt från borgmästare till Nobelpristagare.

Kronprinsessan Victoria är just nu ute på uppdrag. Sveriges blivande drottning besöker New York för att bland annat närvara när FN:s generalförsamling öppnar.

Lunch med Pagrotsky

I dag, i morgon, på söndag och måndag är är det jobb som gäller för kronprinsessan. Fullspäckade dagar väntar, med en minnesceremoni för Kofi Annan, möte med FN-chefen Gutierres, lunch med Leif Pagrotsky och Nobelpristagare.

Många av hennes programpunkter följer temat miljö och hållbarhet. Det är inte så konstigt. I början av 1998 flyttade Victoria en tid till USA för att studera vid universitetet Yale norr om New York. Då följde hon också arbetet vid FN.

I dag arbetar hon med FN-projekt.

Får dragning om miljö

FN:s dåvarande chef Ban Ki-moon utsåg 2016 Victoria till ambassadör för FN:s globala hållbarhetsmål. Hon är sedan dess en av 17 ambassadörer som ska främja FN:s mål för hållbar utveckling. Bland de andra i gruppen finns fotbollsspelaren Leo Messi, sångaren Shakira, skådespelaren Forest Whitaker, Norges statsminister Erna Solberg och belgiska drottningen Mathilde.
På söndag träffar Victoria de andra ambassadörerna och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

I dag hälsar hon på New Yorks borgmästare och får en dragning om stadens miljöarbete. Hon tittar in till svenska Michelin-kocken Fredrik Berselius krog Aska som jobbar med hållbarhet, besöker en mötesplats för svenska företag och aktörer som vill etablera sig i USA och går på generalkonsul Leif Pagrotskys mottagning.

I morgon väntar FN:s minnesceremoni för tidigare generalsekreteraren Kofi Annan som dog för en månad sen. Hon hinner också med ett besök vid Nobelmonumentet och lunch med Leif Pagrotsky och Nobelpristagare.

Publicerad:

LÄS VIDARE