Journalist tros ha mördats – av saudiskt specialteam

Jamal Khashoggi gick in på Saudiarabiens konsulat och försvann

avAnna Hansson

1 av 3 | Foto: Chris McGrath / Getty Images Europe
Nobelpristagerskan Tawakkol Karman håller upp en skylt med orden ”Frige Jamal Khashoggi” och hans porträtt framför journalister utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul.

Journalisten Jamal Khashoggi gick in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul för att hämta papper inför sitt bröllop – och försvann.

Polis misstänker att journalisten, som öppet kritiserar Saudiarabien, mördades av ett saudiarabiskt specialteam – inne på konsulatet.

– Det var ett planerat mord, uppger en turkisk poliskälla för nyhetsbyrån Reuters.

Den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi, som bland annat skrivit för Washington Post, promenerade i tisdags in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i Turkiet.

Han och hans fästmö skulle gifta sig och Khashoggi skulle hämta ut de dokument han behövde för det planerade giftermålet.

Hans blivande fru väntade utanför – men Khashoggi kom aldrig ut igen.

Myndighetskällor uppger för nyhetsbyrån Reuters och Washington Post att turkisk polis misstänker att Jamal Khashoggi mördades inne på konsulatet.

– Vi tror att mordet var noga planerat och att kroppen sedan flyttades ut från konsulatet, säger en av källorna till Reuters.

Kritiserade Saudiarabien

Jamal Khashoggi kommer från Saudiarabien och är en mycket känd journalist – inte minst i arabvärlden. Han skrev bland annat opinionstexter för tidningen Washington Post. Inte sällan kritiserade han ledarskapet i sitt hemland och kriget i Yemen. Han stöttade även kvinnoaktivisters kamp för ökade rättigheter i Saudiarabien.

Av rädsla för vad hans kritiska texter skulle innebära i hans hemland levde Khashoggi i självvald exil i USA, skriver Washington Post.

Saudiarabiska myndigheter uppger att Khashoggi lämnade konsulatet efter att han fått de papper han behövde. De har nekat till all inblandning i Jamal Khashoggis försvinnande och hänvisar i sin tur till egna anonyma myndighetskällor som bestrider uppgifterna.

Generalkonsul Mohammad al-Otaibi har avfärdat uppgifterna om mordet som ”vidriga” och ”rykten utan bevis”.

Visade upp toaletter och bönekällare

Den saudiarabiske kronprinsen, Mohammed bin Salman, har välkomnat Turkiet att leta igenom konsulatet. Turkiet har ännu inte tackat ja till inbjudan, men Mohammad al-Otaibi gav under lördagen nyhetsbyrån Reuters en rundtur i den sex våningar höga byggnaden.

Under besöket på konsulatet öppnade han skåp, visade journalisterna kök, toaletter och till och med bönekällaren i syfte att bevisa att mordet inte ägt rum på konsulatet.

– Jag kan bekräfta att Jamal vare sig är på ambassaden eller i Saudiarabien. Konsulatet och ambassaden söker efter honom, säger Mohammad al-Otaibi i intervjun med Reuters.

Otaibi uppger att det finns övervakningskameror i byggnaden, men att de inte spelar in något och att man därför inte kan se när Jamal Khashoggi går in i, och ut från, konsulatet.

Misstänker specialteam från Saudiarabien

Turkiska myndighetskällor avfärdar de saudiarabiska förklaringarna och menar att kungadömet ligger bakom mordet.

Poliskällor uppger för Reuters att ett specialutbildat team på femton personer skickades från Saudiarabien och att de dödade Jamal Khashoggi.

– Teamet kom från Saudiarabien. Det var ett planerat mord, säger en av poliskällorna till Reuters.

ARTIKELN HANDLAR OM