Tusen oidentifierade efter 11-septemberdåd

Av:  TT-AFP TT

2017 hedrades offren i 11 september-attacken med två pelare av ljus som syntes över hela New York. Arkivbild.
2017 hedrades offren i 11 september-attacken med två pelare av ljus som syntes över hela New York. Arkivbild.

17 år efter terrorattacken mot World Trade Center i New York i USA jobbar rättsläkare vidare med att identifiera alla som omkom när tvillingtornen kollapsade.

Över tusen offer är fortfarande inte identifierade.

Det är ett tidskrävande och svårt arbete som bedrivs i de avancerade labben som ligger drygt en kilometer från platsen som kallades Ground zero, där World Trade Center en gång stod. 22 000 bitar av mänskliga kvarlevor som grävts fram ur rasmassorna har dna-testats, vissa över 10–15 gånger, men det ger inte alltid resultat.

– Ben är det svåraste biologiska materialet som går att jobba med. Och utöver det så har kvarlevorna påverkats av eld, mögel, bakterier, jetbränsle och allt annat som fanns vid Ground zero, sådant som förstör dna. Så mängden dna på de här kvarlevorna är mycket, mycket liten, säger Mark Desire, biträdande chef för labbet.

2 753 personer dog i attackerna i New York. 1 111 offer har ännu inte identifierats. 26-årige Scott Michael Johnson, en analytiker som arbetade på 89:e våningen i det södra tornet, var den senaste.

Mark Desire är den ende som jobbat i projektet sedan den där dagen för 17 år sedan.

– De som jobbar i labbet nu gick förmodligen på förskolan eller i grundskolan då. Men de förstår vilket viktigt arbete det här är, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE