Sista rättegångsdagen mot Madsen – dom i dag

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Johan Nilsson/TT
Förhandlingarna hålls i Østre landsret i Köpenhamn. Arkivbild.

Två pläderingar startar den sista rättegångsdagen mot Peter Madsen – när dagen är slut vet ubåtsbyggaren om livstidsstraffet fastställs eller mildras av Østre landsret.

Men morddömd kommer han att förbli för det brutala mordet på journalisten Kim Wall.

Tre slags påföljder står på spel när dom meddelas efter tre dagars förhandling i landsretten (hovrätten): ett tidsbestämt straff, livstids fängelse eller förvaring – det sistnämnda är ett tidsobestämt straff som Danmarks rättsliga råd bedömer att Madsen kan dömas till eftersom han betraktas som så pass farlig.

Psykologen och läkarna som har gjort den rättspsykiatriska undersökningen anser att Madsen har narcissistiska och psykopatiska drag. Madsen anses lida av allvarlig brist på empati, ånger och skuldkänslor, men bedöms inte lida av en allvarlig psykisk störning som skulle kunna utesluta fängelse.

Åklagarsidan ska plädera för ett tidsobestämt straff, medan försvaret arbetar för ett mildare straff.

– Här står vi med en gärning som byretten beskrivit som cynisk och brutal. Åklagarmyndigheten anser att det här är ett fall som kan ge livstids fängelse, sade åklagaren Kristian Kirk Petersen vid inledningen av förhandlingen.

Två lekmannadomare

Madsen har valt att endast överklaga den delen av domen, och har därmed godtagit byrettens beslut i skuldfrågan.

Tre juristdomare och två lekmannadomare avgör Madsens straff – vanligtvis är det ytterligare en lekmannadomare, men den ene var endast med på den första rättegångsdagen eftersom han därefter har fått ett arbete som enligt lag gör det omöjligt för honom att sitta kvar i rätten.

Något hinder för att fortsätta trots manfallet finns inte enligt dansk lag, och de två kvarvarande lekmannadomarna får därmed tyngre röster vid en omröstning: 1,5 röst vardera jämfört med varsin röst för de tre juristdomarna.

Omröstning avgör om det skulle vara så att landsretten är oenig – vid oavgjort, till exempel om de två lekmannadomarna har en annan hållning än juristdomarna (3-3), döms det till morddömde Peter Madsens fördel – han som av byretten dömdes till livstids fängelse.

Dansk rättspraxis

Advokaten Mette Grith Stage, som följt fallet på distans, tror att det finns en möjlighet för Peter Madsen att slippa livstid.

– Men då tror jag att det är mer sannolikt att han får förvaring och det grundar jag på upplysningarna i mentalundersökningen, sade hon till TT inför rättegångsstarten.

Hon föreställer sig att försvaret bland annat lägger vikt vid att Madsen tidigare är ostraffad och dansk rättspraxis vid ett enstaka mord.

– Normalt ska det vara flera mord eller ett enstaka mord i kombination med mycket personfarlig kriminalitet för livstid, sade Grith Stage.

Vid pläderingen lär dock åklagaren se helt annorlunda på saken, resonerar hon.

– Han kommer att argumentera för att det inte bara rör sig om ett mord, utan att det är mycket annat allvarligt inblandat. Att Madsen hållit henne inspärrad i ubåten, utsatt henne för sexuellt övergrepp och styckat kroppen, sade Grith Stage till TT.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN