Nyheter

"Västra Jerusalem är Israels huvudstad"

Av: 

TT

Australiens premiärminister Scott Morrison. Arkivbild.
Australiens premiärminister Scott Morrison. Arkivbild.

NYHETER

Australien erkänner västra Jerusalem som Israels huvudstad. Landet kommer däremot att avvakta med att flytta sin ambassad från Tel Aviv, meddelar premiärminister Scott Morrison.

Genom att endast erkänna västra Jerusalem vill landet enligt premiärministern visa på sitt engagemang för en tvåstatslösning och en långvarig respekt för relevanta resolutioner från FN:s säkerhetsråd, rapporterar SBS News.

– Australien erkänner att Jerusalems slutgiltiga status, inklusive dess gränser, är en statusfråga som ska lösas mellan parterna, säger han, och lägger till att det nuvarande dödläget inte fungerar, säger Morrison.

Östra Jerusalem ska därmed någon gång i framtiden kunna erkännas som palestiniernas huvudstad, enligt beslutet, som premiärministern beskriver som "balanserat" och "övervägt", skriver ABC News.

Godkändes i måndags

En ambassadflytt kan komma i fråga när det är praktiskt möjligt, enligt premiärministern. Australien kommer att placera ett försvars- och handelskontor i Jerusalem och leta efter lämpliga platser för ambassaden i framtiden.

Åtgärden godkändes av parlamentets nationella säkerhetsutskott i måndags.

Morrison berättade i oktober att Australien övervägde att flytta sin Israelambassad från Tel Aviv till Jerusalem, vilket väckte ilska i grannlandet Indonesien.

Under fredagen uppmanade Canberra australier som reser i Indonesien att vara försiktiga, och varnade för kommande protester i Jakarta och populära turistorter.

Landets tidigare premiärminister Malcolm Turnbull tog avstånd från USA:s ambassadflytt till Jerusalem, som genomfördes i maj i år. Den ambassadflytten väckte skarp kritik och ledde till våldsamheter.

Hjälper inte freden

Det australisk-palestinska nätverket Australia Palestine Advocacy Network (APAN) anser att Morrisons uttalande om att beslutet stödjer en tvåstatslösning bara är "tomma ord". Enligt nätverkets ordförande, biskop George Browning, försämrar beslutet chanserna till fred.

– Det är ganska naivt eftersom Israel har förklarat hela Jerusalem som sin eviga och odelade huvudstad. Så även om vi högtravande kan säga att vi bara förbinder oss med västra Jerusalem så är det inte så Israel ser det, säger han till SBS.

Browning säger att även om uttalandet är bättre än att erkänna hela Jerusalem som Israels huvudstad, hjälper det inte fredsprocessen.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert: