Nyheter

”Bostadspriserna ökar under våren”

Av: 

Roland Johansson

NYHETER

Så ser förändringen ut i Stockholm – ort för ort

har PRECIS KÖPT Hanna Risto, 26, har just köpt en bostadsrätt i Stockholm. ”Jag har haft tur med priserna nu”, säger hon.
har PRECIS KÖPT Hanna Risto, 26, har just köpt en bostadsrätt i Stockholm. ”Jag har haft tur med priserna nu”, säger hon.

Lågkonjunktur – då har bostäderna blivit billigare.

Men snart vänder det.

– Vår bedömning är att priserna börjar gå upp igen under våren, säger Marcus Widén, ekonom på konjunkturinstitutet.

Sensommaren och hösten har inneburit sjunkande priser på bostadsrätter och villor. Men på en treårsperiod kommer priserna att öka igen, bedömer flera experter som Aftonbladet talat med.

– Den största sänkningen har vi redan sett. Vi har bedömt att priserna på både bostadsrätter och villor kommer att öka under andra kvartalet i år, säger Widén.

Finanskris, varsel och räntehöjningar har lett till en minskad efterfrågan och därmed priser.

– Ser man till 90-talskrisen gick det ner under två år. Men vi tror att marknaden kommer att återhämta sig snabbare den här gången.

Störst i innerstaden

Aftonbladet har låtit flera experter bedöma hur prisutvecklingen blir, och tagit fram ett medelvärde av experternas svar. Experterna tror att priserna kommer att gå upp under hösten.

Stockholms innerstad hör till de områden där man tror på störst prisökning framöver.

– Det är en begränsad yta som inte går att bygga ut så mycket och efterfrågan är ändå stor, säger Claudia Wörman, utredare på Mäklarsamfundet.

Vill inte sälja

Hanna Risto, 26, har precis köpt sin första egna bostadsrätt i Stockholms kommun. Hon fick den för utgångspriset och ska renovera inför den planerade inflyttningen i mars.

– Man har märkt att priserna har gått ner, men säljarna har svårt att acceptera det. På flera av lägenheterna jag har tittat på har det blivit budgivning, men sen har de inte sålt för att de hoppats på mer.

ANNONS

Ladda upp för PRIME DAYS på Amazon! UNIKA erbjudanden – Nu 30-dagars provperiod!

Extern länk från Amazon

Till Prime Days!

Publisert: