Nyheter

Ryssland har öppnat gaskranarna...

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

...Men Ukraina levererar fortfarande ingen gas till Europa

Gasbråket mellan Ryssland och Ukraina fortsätter.

I morse öppnade ryssarna gaskranarna igen men nu vägrar Ukraina att göra detsamma.

– Vi uppmanar både Ryssland och Ukraina att säkerställa att de lever upp till sina åtaganden, säger EU-kommissionens talesperson Pia Ahrenkild Hansen, enligt TT.

Det har gått sex dagar sedan Ryssland helt stängde kranarna för gasen via ledningar i Ukraina till övriga Europa. Mitt under smällkalla vintern drabbades hundratusentals europeer av ouppvärmda hem, skolor och arbetsplatser på grund av utebliven gas.

I morse trodde de flesta att krisen var över.

”Väldigt allvarligt”

Ryska gasjätten Gazprom gav order om att åter starta gastillförseln till Ukraina, för vidare leverans till övriga Europa. Gasen skulle i första hand levereras till Turkiet, Moldavien och länderna på Balkan.

Nu får de vänta ytterligare på sin gas. Enligt EU:s inspektörer, på plats i Ukraina, flyter lite eller ingen gas alls i ledningarna.

– Situationen är väldigt allvarlig och måste lösas snabbt, säger EU-kommissionens talesperson Pia Ahrenkild Hansen, enligt TT.

En talesperson för ukrainska gasbolaget Naftogaz uppger enligt AFP att man blockerar gasen på grund av ”oacceptabla transitvillkor” från ryska Gazprom.

Bråkar om priset

Efter många turer och hårda ord mellan Ukraina och Ryssland kom parterna fram till en lösning i går. Uppgörelsen går ut på att oberoende observatörer från bland annat EU ska övervaka att gasleveranserna via Ukraina går rätt till.

Tidigare har Ryssland anklagat ukrainarna för att stjäla av den gas som egentligen ska till övriga Europa. En anklagelse som Ukraina har tillbakavisat.

Bråket om den ryska gasen kulminerade vid årsskiftet då Ryssland stängde av gasen till Ukraina. Grundfrågan handlar om priset. Ryssland kräver marknadsmässigt pris för sin gas medan Ukraina även i fortsättningen vill betala ett lägre pris. I onsdags förra veckan stoppades gasen helt till övriga EU-länder.

Beroende av rysk gas

Under tiden har vinterkylan hållit stora delar av Europa i ett järngrepp och med utebliven rysk gas har läget blivit kritiskt i många länder som helt eller delvis är beroende av gasen från Ryssland. Enligt BBC kommer en fjärdedel av EU:s gastillgångar från Ryssland. 80 procent av den gasen går via Ukraina.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert: