Messing visar sina nya former

avJessica Ritzén

Foto: design: ulrica messing För ett år sedan lämnade Ulrica Messing politiken. Nu är hon vd för ett inredningsföretag – och möbeldesigner. Soffan kom till när hon själv ville ha en sådan, men tyckte att de som fanns i butikerna var för dyra. ”Nu har jag tillverkat en för halva priset och har ställt två därhemma”, säger hon.

Hon lever med en miljardär men vägrar lyxa.

I stället för att köpa en jeanssoffa för 26 000 kronor designade hon sin egen.

Nu visar ex-ministern Ulrica Messing sina egna former på Formex.

Foto: Ulrica Messing leder sitt eget inredningsföretag och sambon Torsten Jansson äger miljardkoncernen New Wave, med bland annat Kosta och Orrefors.

Många höjde på ögonbrynen när Ulrica Messing förra året deklarerade att hon skulle starta inredningsföretag. Inte minst för att bolaget ingick i nya kärlekens, miljardären Torsten Jansson, företagsimperium. Men det är ingen rikemansfru-hobby hon driver.

– Nej, det här är ingen hobby. Det här är på riktigt. Butiken i Göteborg som öppnar i oktober är på tusen kvadrat och målet är fler butiker, säger Ulrica Messing.

Dyrare än Ikea

Möblerna är en svensk version av New Hampshire-stilen. Mörkt trä, vita väggar, marin textil med stjärnor, fyrar, signalflaggor och mässing. Dyrare än Hemtex och Ikea, billigare än Lexington.

I företaget är hon både vd och designer. Sänggaveln i trä och jeanssoffan är hon är mest stolt över. Den kom till när hon förälskat sig i en liknande soffa i Norrtälje i somras. Men baxnat över prislappen.

– 26 000 kronor! Det kan man inte betala för en soffa. Nu har jag tillverkat en för halva priset och har ställt två därhemma. Det behövs när man har sex barn.

Utöver de två sönerna har hon fyra bonusbarn varav den minsta är fyra år. Fler ska inte behöva trängas i jeanssoffan.

– Nej, det räcker nu. Företaget är min nya bebis.

Ville åka jorden runt

Hon offrade politiken för familjens skull. Den här gången har hon familjen med sig. Och hon poängterar att grundplåten till miljonföretaget kommer från villaförsäljningen i Gävle.

– Barnen ville nog hellre att vi skulle åka jorden runt för pengarna. Men allihop är med och kommer med idéer.

Sina tidigare ministerkollegor använder hon nu flitigt som smakråd. Hon nämner särskilt Ylva Johansson, Thomas Östros och Mona Sahlin. Men hon har också fått hjälp av Barbro Holmberg och har testat idéer på Thage G Peterson.