Rysk general hotar att utplåna Polen

NYHETER

Orsaken: Den robotsköld USA vill placera i Polen

Foto: Anatolij Nogovitsyn.

MOSKVA. Polen gör sig till en högprioriterad måltavla om landet hyser den robotsköld USA vill utplacera.

Det säger vicechefen för Rysslands generalstab.

Det polsk-amerikanska samarbetet om ett robotförsvar på polsk mark, som uppges vara avsett att stoppa framtida anfall från ett kärnvapenbestyckat Iran, gör Polen med ”100 procents säkerhet” till ett möjligt mål för rysk militär. Det deklarerar general Anatolij Nogovitsyn.

– Det blir ett mål för anfall. Den typen av mål som är första prioritet att utplåna.

Mot Ryssland

Den ryska ledningen har sedan länge låtit förstå att den uppfattar försvarssystemet som riktat mot Ryssland. Att en överenskommelse mellan USA och Polen träffades i torsdags, under den pågående konflikten med Georgien, tolkas därför som en provokation.

– Robotförsvaret som USA planerar att placera i Östeuropa är riktat mot Ryssland, sade även landets president, Dmitrij Medvedev, på fredagen.

Tidigare under dagen sade Rysslands sändebud till militäralliansen Nato, Dmitrij Rogozin, att tidpunkten för överenskommelsen gjorde det uppenbart att robotförsvaret inte är avsett för Iran, utan för att begränsa Rysslands strategiska möjligheter.

– I stället för att få full moralisk och politisk uppbackning i kampen mot verklig aggression och etnisk rensning, så har vi fått höra en massa otrevligheter och hot. Det kommer naturligtvis inte att stärka våra relationer, sade Rogozin enligt AFP.

Preliminäravtal

Den polske premiärministern Donald Tusk betonade i torsdags att uppgörelsen med USA är preliminär, men uppgav att Washington har givit med sig när det gäller Polens nyckelkrav för att gå med på att hysa systemet: att avtalet även ska inbegripa Patriot-robotar. Enligt Tusk handlar det polska kravet om att det i ett första steg ska finnas ett batteri Patriotrobotar under amerikanskt befäl – men i nästa steg ska även Polens armé utrustas med sådana robotar.

TT-Interfax

ARTIKELN HANDLAR OM