Nu drar kyrkan folk – till konsert

Per "Plura" Jonsson från Eldkvarn är en av många artister som upptäckt charmen med kyrkokonserter.
Per "Plura" Jonsson från Eldkvarn är en av många artister som upptäckt charmen med kyrkokonserter.

Svenska kyrkan töms på folk. Konsertarrangörerna letar nya lokaler. Jesus har fått konkurrens när rock - och popkyrkan har blivit en verklighet.

Per Moberg och Malin Berghagen i London The Musical.
Per Moberg och Malin Berghagen i London The Musical.

En svensk gudstjänst besöks i snitt av 42 personer. Men när artister gästar har man ofta över 1 000 personer i publiken. Konsertarrangörerna har fått korn på en lokal med outnyttjad kapacitet.

– De är vackra och har bra akustik. Det är synd att de inte används mer. Jag vet att fler bokare tänker så, säger Hilda Sandgren som äger bokningsbolaget MTA Productions.

Sofia Karlsson och Anna Christofferson är två av hennes artister som spelat i kyrkor. I mars är Martin Hederos och Nina Ramsby bokade för en konsert i Hagakyrkan i Göteborg. Svenska Kyrkan känner av det ökade intresset.

– Kyrkan har själva ordnat rockkonserter i 40 år men vi märker att vi får mer och mer förfrågningar från andra kulturaktörer. Vi behöver tala igenom hur vi kan samarbeta på ett bra sätt, säger Lisbeth Gustafsson, kultursekreterare på Svenska kyrkan.

St. Johannes kyrka i Malmö är exempel på en församling med otraditionella arrangemang i programmet. På söndag ordnas en konsert till förmån för hemlösa med bland andra Maia Hirasawa och Autisterna.

– Kyrkan är inte som vilken konsertlokal som helst. Det är viktigt att den som uppträder där visar respekt för den heliga platsen. Det får inte bli kommersiellt, säger Lisbeth Gustafsson.

Louise Jacobson

Här spelas också otraditionell kyrkomusik

(.se)

Publisert: