”Var kungen full igår?”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Kerstin Ekman kritisk till kungens uttalande om vargen

Var kungen full när han pratade om vargen?

Den frågan ställer den kända författaren Kerstin Ekman.

På Newsmill.se riktar hon stark kritik mot kungen.

– Frågan är om vår kung inte hade tagit sig ett par klämtare i förväg, så oartikulerat och oövertänkt som han yttrade sig i rovdjursfrågan. Han ville se jakt på varg "innan de tar över", skriver Kerstin Ekman som är författare och ledamot av Svenska Akademin på Newsmill.se.

Kungen vill skjuta varg. Två vargar blir snabbt fler och enligt kungen är djuren dessutom glupska.

– Om de hittar sina partners någonstans i skogen så exploderar det, sa kungen i går och menade att det snart är dags att börja "beskatta stammen".

Ett par klämtare

Det får Kerstin Ekman att se rött. Hon har bland annat skrivit manuset till den svenska filmen "Varg". I dag skriver hon på Newsmill.se om kungens senaste tilltag och undrar om kungen var full när han talade om vargjakt:

– Frågan är om vår kung inte hade tagit sig ett par klämtare i förväg så oartikulerat och oövertänkt som han yttrade sig i rovdjursfrågan. Han ville se jakt på varg "innan de tar över".

Enligt Kerstin Ekman är jaktformen som kungen bedriver något som för länge sedan borde ha förpassats till historien.

– I gammal kunglig tradition drivs bytet fram mot jägarkedjan och jakten blir för skyttarnas del reducerad till att vänta – och skjuta. Sedan blir det i bästa fall grankvist i mössan och – som kungen sa i går – en trevlig middag.

Okunnighet

Hon anser att kungen är okunnig i frågan men att det ändå ger vatten på sin kvarn för dem som vill minska vargstammen. Kerstin Ekman efterlyser pålästa personer i debatten om vargjakt.

– Och när det gäller att skjuta varg eller hetsa den till döds eller förgifta den eller ta livet av den med något annat vidrigt påhitt – känner varghatarna inte tvekan inför det djurplågeri som deras värsta företrädare ägnar sig åt?

Publicerad: