Läsarna: Avskaffa tv-avgiften

NYHETER

Bland de nya lagarna väcker licensen starkast känslor

Från årsskiftet höjs tv-avgiften, men bland läsarna har den spelat ut sin roll.

Många vill att den ska avskaffas helt.

Enligt regeringens utredare är det inte aktuellt.

Slopad förmögenhetsskatt och avskaffad fastighetsskatt i all ära. Men det är i första hand den höjda tv-avgiften som väcker känslor när aftonbladet.se:s läsare tycker till om de 24 nya lagar som börjar gälla efter årsskiftet.

Höjningen på 36 kronor upprör i sig, men det är framförallt att avgiften alls finns som väcker starkast känslor.

Betala via skattsedeln

”Varför ska vi behöva betala tv-licens när allting blir digitalt och vi ändå måste betala för varenda kanal vi tittar på genom olika val av boxar osv? Det är helt sjukt att man ska behöva betala dubbelt för att titta på tv. När de kanaler som ingår i tv-licensen inte ens är de man vill se på”, skriver en läsare och får medhåll av många.

SVT, SR och UR borde enligt dem finansieras genom skatt.

”Tv-licensen borde avskaffas. I stället bör public service betalas via skattsedeln. Då kan ingen smita undan och man slipper administrera Tv-avgifterna. Det går att grundlagsskydda tv och radio så att inte en illvillig regering kan minska på dessa medias oberoende”, skriver en annan läsare.

Frågan om tv-avgiften blev aktuell redan under alliansregeringens första vecka. Då för att dåvarande kulturminister Cecilia Stegö Chilò under flera år låtit bli att betala licensen. Hon tvingades avgå och efterträddes av den duktiga licensbetalaren Lena Adelsohn Liljeroth.

Inväntar utredning

Hon kan i dagsläget inte ge något besked om framtiden för den så hatade avgiften. Först vill hon invänta public service-utredningen som ska vara klar i maj nästa år.

– Vi får vänta och se vad utredningen kommer fram till, säger Marcus Hartmann, pressekreterare hos Lena Adelsohn Liljeroth till aftonbladet.se.

Men enligt utredaren Rose-Marie Frebran talar det mesta för att avgiften blir kvar, om än i något annorlunda form.

– Tv-avgiften som vi har i dag är utgångspunkten för utredningen, säger Frebran till aftonbladet.se.

Möjligen kan avgiften byta namn till ”medieavgift” och pengarna kan i framtiden komma att gå direkt till bolagen och inte som nu via regering och riksdag.

En betalning via skattsedeln är enligt Frebran inte aktuellt.

– Det handlar om nära sju miljarder kronor och var ska de pengarna tas ifrån?

I väntan på utredning och ny lag får Sveriges alla tv-tittare snällt fortsätta att betala avgiften. Från och med 1 januari 2 032 kronor per år.