Tsunamipengar försvunna i Sri Lanka

NYHETER

Omkring 535 miljoner dollar till återuppbyggnad i Sri Lanka efter tsunamin annandag jul 2004 ser ut att ha gått upp i rök.

Även bistånd från Sverige kan ha använts för andra ändamål, enligt Sida.

Pengarna, motsvarande fyra miljarder kronor, var en del av vad som samlades in till hjälp efter flodvågskatastrofen. Det finns ingen redogörelse för vad som hänt med beloppet, konstaterar ett antikorruptionsorgan som granskat verksamheten.

”Vår undersökning avslöjar en skillnad på 535 miljoner dollar mellan vad som skänkts till Sri Lanka och det som förbrukats på återuppbyggnaden efter tsunamin”, skrev Transparency International Sri Lanka i ett pressmeddelande i fredags. ”Detta är kontroversiellt och har ingen trovärdig förklaring.”

Organisationen befarar att pengarna kan ha använts av regeringen i Colombo för andra ändamål, skriver FN:s nyhetstjänst Irin.

Årlig revision

Av de cirka 160 miljoner kronor som Sida avsatt åt återuppbyggnadsprojekt i Sri Lanka efter flodvågskatastrofen har omkring 100 miljoner betalats ut. Biståndsmyndigheten utesluter inte att även svenska pengar kan ha använts för andra ändamål än de avsedda.

– Det skulle vara förmätet av mig att säga att varenda krona har gått dit den ska. Men allt som vi finansierar är underställt en årlig revision och av den att döma ser det ut som att biståndet gått dit det ska, säger Göran Schill, förste sekreterare vid svenska ambassaden i Colombo.

Svenska Röda korset har bidragit med närmare 200 miljoner kronor till Sri Lanka efter tsunamin.

– Huvuddelen av pengarna går direkt till familjer som förlorat sina hus så att de själva kan återuppbygga dem. Att pengarna inte tar några omvägar minskar risken för korruption, säger Thomas Söderman, tsunamisamordnare på Röda korset.

Även biståndsorganisationens nära samarbete med FN:s boende- och bosättningsorgan UN-Habitat och Världsbanken ska garantera att biståndspengarna går dit de ska.

Sri Lanka avfärdar

Den lankesiska regeringen bestrider misstankarna från Transparency International Sri Lanka och hävdar att uppgiften om hela biståndet, 1,2 miljarder dollar, är fel.

Regeringen har ingen kontroll över vilka summor som bokförts eftersom givarna själva informerar om detta, säger presidentrådgivaren för återuppbyggnad efter flodvågen, Shanthi Fernando till Irin.

– Detta är inte pengar som regeringen har tagit emot direkt.