Gata blockerad av demonstranter

Kastade gatsten på polisen och tände eld på bil

Fredagen var aktionernas dag i Malmö när European Social Forum fortsatte.

Sent på kvällen kom det till sammandrabbning mellan polis och demonstranter vid en så kallad Reclaim the Street-demonstration utanför Stadshuset.

Demonstranterna kastade gatsten mot polisen och tände eld på en bil men inga personer ska ha kommit till skada.

Vid 23-tiden på fredagskvällen var demonstranterna samlade framför Hilton hotell vid Triangeln i Malmö.

— Vi för en dialog med dem och det är just nu lugnt, säger polisens informatör Eva Gun Westford till Aftonbladet.se

När demonstrationerna startade vid 19-tiden var det 700 demonstranter men enligt Eva Gun Westford har det sedan minskat och vid 23-tiden var det något hundratal på plats.

På vägen från stadshuset mot Triangeln slogs SEB:s fönster sönder och demonstranterna kastade även sten och flaskor mot polisen men enligt Westford fanns det i sent på kvällen inga bekräftat skadade.

— Det finns rykten om att en polis har skadats men det är inget jag fått bekräftat.

Vid midnatt hade inga personer frihetsberövats för händelser som inträffat under fredagskvällens oroligheter,uppgav Merima Lulic på Malmöpolisen till Aftonbladet.se

Började vid Stadshuset

Demonstranterna samlades utanför stadshuset där allt gick fredligt till. Det var när demonstranterna försökte ta sig mot Triangeln och polisen försökte hålla dem kvar som tumult uppstod. Ungdomarna började då kasta en mängd flaskor och enstaka gatstenar mot polisen, som dock förhöll sig passiv men tog på sig hjälmarna och plockade fram batongerna.

Vapenföretag

Tidigare under eftermiddagsrusningen stoppades trafiken av klimatdemonstranter och tidigare under dagen tog sig aktivister in på vapenföretaget Aimpoints område i Malmö. Totalt frihetsberövades elva personer vid aktionen mot Aimpoint. Sju var misstänkta för olaga intrång, övriga för skadegörelse och klotter. De svenska aktivisterna släpptes senare, medan tre utländska medborgare kvarhölls av polisen.

Vid vapenföretaget BAE Systems i Helsingborg genomförde fyra svenska och finländska fredsaktivister en blockad.

Under eftermiddagen samlades minst 500 personer på Möllevångstorget i Malmö. Därifrån begav de sig, anförda av demonstranter utklädda till pingviner och isbjörnar mot korsningen Nobelvägen-Industrigatan, som blockerades.

Spelade döda

Där ligger också energibolaget Eons kontor och det var tömt på personal, efter ett förhandstips om aktionen.

På marken utanför Eon slängde sig ett 30-tal aktivister ner på marken och spelade döda.

– Eon med sina kolprojekt i Tyskland och andra länder är en av de stora klimatbovarna i Europa, sade David Heller, belgare och talesman för organisationen Young Friends of the Earth.

Ett massivt polisuppbåd omgärdade aktionen, men aktivisterna fick hållas och upplöste blockaden vid 18-tiden. Under aktionens slutskede greps några personer. Det visade sig senare att det handlade om en man som misstänks för en våldtäkt natten till fredagen och en annan man som togs in förhör och sedan släpptes.

Danskar togs om hand

På fredagseftermiddagen omhändertogs 16 personer, huvudsakligen danskar, som kom med ett tåg till centralstationen i Malmö, men de släpptes senare. Polisen misstänkte att det fanns risk att de skulle begå brott i landet.

Polisen övervägde att avvisa dem från Sverige, men gjorde sedan bedömningen att detta inte var möjligt, eftersom samtliga är EU-medborgare.

Publisert: