Grönt ljus för USA:s missilförsvar

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Beskedet i den känsliga frågan kom under Natotoppmötet i Bukarest

Ukraina och Georgien får vänta på Natomedlemskap.

Det blev klart under toppmötet i Bukarest i dag.

Däremot uppges Nato säga ja till USA:s omdiskuterade missilförsvar i Europa.

USA:s president George W Bush kom till sitt sista Natotoppmöte med en tydlig inbjudan riktad till de forna sovjetstaterna Ukraina och Georgien. Det blev nobben. Frankrike och Tyskland ville inte stöta sig med Ryssland där motståndet mot fler Natogrannländer är stort.

Avgående president Vladimir Putin har rutit ifrån och hotat med att rikta det ryska luftvärnet mot Ukraina om landet går med i Nato.

Albanien och Kroatien

Nu är det hotet borta. I alla fall tillfälligt. I december kommer Nato att ta upp frågan om ukrainskt och georgiskt medlemskap igen.

Däremot välkomnades Albanien och Kroatien som blivande medlemmar.

På Bukarestmötets andra dag blev det enligt amerikanska källor också ja i en annan känslig fråga: den om en amerikansk robotsköld i Polen och Tjeckien, uppger AP. USA ser en sådan sköld som nödvändig för att möta hot från länder som Iran. Ryssland ser det istället som ett vapen riktat mot det egna landet.

Enligt AP har Tjeckien och USA redan kommit överens om att en av baserna ska placeras i Tjeckien. Avtalet kommer att skrivas under i maj.

Läget i Afghanistan

Hur Ryssland reagerar lär vi få veta i morgon. Då ska Vladimir Putin tala inför Natoländerna.

En annan huvudfråga i Bukarest är säkerheten i Afghanistan. USA har bett om fler soldater för att kunna hantera de allt oroligare södra delarna av landet. Frankrike har redan lovat förstärkning. Sverige funderar på samma sak. Under eftermiddagen talar statsminister Fredrik Reinfeldt på det särskilda Afghanistanmötet som hålls i anslutning till toppmötet i Bukarest.

– Jag kommer säga att Sverige kommer att överväga att gå upp i antal soldater, men också påpeka vikten av att det inte bara får bli en diskussion om antal man i militärdräkt utan att det handlar om att samordna med civila insatser under ett utökat afghanskt ledarskap, säger Reinfeldt till TT.

Publicerad: