Nyktra studenter går före i bostadskön

avEmma Gårdsäter

Ett medlemsskap i en nykterhetsförening kan ge studenter i Lund en bostad.

Lovar man att leva utan alkohol och droger kan man få ett rum i en nyrenoverad korridor.

Följs inte reglerna blir man vräkt enligt villkoren i kontraktet.

Studentlivet är för många synonymt med blöta fester i korridorer. I Lund visade en studie 2007, gjord med Audit-testet, att fyra av fem studenter dricker farligt mycket alkohol. Nu har studenter som vill slippa alkoholångor chans att bo i en lugnare miljö.

– Vi vet att det finns studenter som hellre vill fokusera på studierna och inte vill festa, säger Rolf Svensson, vd på AF Bostäder som hyr ut studentbostäder i Lund.

Trovärdigheten bedöms

Under torsdagen går ansökningstiden ut för att söka till den nya alkohol- och drogfria korridoren. Inflyttning är den 2 januari. För att få ett kontrakt måste de sökande övertyga bolaget att man uppfyller kraven.

– Vi kommer att läsa ansökningarna från dem som har visat intresse och bedöma hur trovärdiga de är. Studenter som är med i en nykterhetsorganisation gör förstås ett trovärdigt intryck, säger Rolf Svensson.

Trycket är stort i hela landet på att få en studentbostad. I Lund är den genomsnittliga väntetiden nästan sex månader. Svensson medger att det finns en risk att studenter låtsas vara nykterister för att slippa vara bostadslös.

– Det får vi hantera efter hand. Idén känns ändå väldigt rätt, säger han.

Hur stort intresset bland studenterna är för den drogfria korridoren vet Rolf Svensson ännu inte.

Rökning tillåten

AF Bostäder har ingen lista över vad som ska räknas som droger. Snusande studenter är i alla fall välkomna.

– Dricker man sprit eller tar droger blir man påverkad på ett annat sätt. Man stör ingen om man snusar, säger Rolf Svensson.

Tobaksrökning inne på de enskilda rummen tror han inte att de kan förbjuda.

– Alkoholen skapar beteendeförändringar och det är det vi poängterar i kontraktet. Men vi tror inte att rökning inne på rummen kommer att bli ett problem.

Kommer ni att göra några kontroller som exempelvis utandningsprov?

– Nej, vi kommer inte att agera poliser. Men våra bovärdar gör en del löpande besök i korridorerna av andra skäl. Fungerar det inte alls kommer det att visa sig. De studenter som väljer detta är medvetna om förutsättningarna.

Inte lätt att vräka någon

På AF Bostäders hemsida står det att "varje handling som står i strid mot drogförbudet ses som ett väsentligt avtalsbrott och leder till uppsägning".

Göran Walldin, jurist på Hyresgästföreningen, har aldrig hört talas om att en hyresvärd har ställt liknande villkor. Några glas vin till maten kan inte leda till att någon blir av med bostaden.

– Det räcker inte med att skriva in villkoren i avtalet för att vräka någon. Det måste prövas i hyresnämnden och då måste personen ha stört på ett allvarligt sätt flera gånger. Kanske ha hamnat i slagsmål, säger han.