Klassisk söndag – trots advent

”Öva redan nu på att hantera skinkan”

Söndagsstek är en klassiker i svenska hem. Den passar lika bra tredje advent som någon annan söndag på året. Vi frågar en sommelier om bästa vinerna att dricka till.

Foto: Coop

Peppa inför den sista stressiga julveckan med en rejäl söndagsmiddag. Vad passar bättre än en härlig skinkstek med potatis och grönsaker?

– Passa på att öva på att hantera skinka – nästa vecka, när det är dags att koka julskinkan, gäller det att det blir rätt, säger utbildade kocken och sommelieren Tiki Blomkvist.

Viktigt att tänka på är att steken håller samma temperatur hela tiden. Oftast kring 70 grader. Det är viktigt eftersom varje ugn och varje stek är olika.

– Införskaffa en ugnstermometer redan nu, råder Tiki Blomkvist. Du kommer ändå att behöva den till julskinkan sen.

Tiki Blomkvist har arbetat inom restaurangbranschen i över tio år. Direkt efter kockskolan arbetade hon som assistent åt kändiskrögaren Melker Andersson.

– Stek är en av mina favoriter, så det har ju blivit några stycken genom åren, säger hon och skrattar.

Honungsgratinerad skinkstek med savoykåldolmar

När Tiki får välja söndagsstek blir det en ljuvligt söt honungsgratinerad skinkstek. För att göra det hela lite speciellt kan man byta ut de klassiska tillbehören kokta grönsaker och potatis mot savoykåldolmar, löksås och bakade vitlöksklyftor.

– Men vill man inte krångla till det så mycket blir det lika gott med lättkokt savoykål och kokt potatis, tipsar Tiki Blomkvist.

Välj rätt vin

Nu förtiden har Tiki lagt kockmössan på hyllan och lagar bara mat hemma. Men dryck, det jobbar hon fortfarande med. Tidigare som barchef på anrika fiskrestaurangen Sturehof och på stjärnkrogen Fredsgatan12´s bakficka ”Salongen".

– Min sommelierutbildning har jag stor nytta av. Det är inte alltid så lätt att välja rätt vin till maten och det gör stor skillnad vilket man bestämmer sig för. Drycken är oerhört viktig, säger Tiki Blomkvist bestämt.

Vad är expertens bästa vintips till honungsgratinerade skinksteken?

– Hela den här rätten är ju ganska söt, med löksås och honungsgratinering. Därför skulle jag välja ett mullig, eldigt rödvin, kanske från Sydamerika, säger dryckesexperten. Även de röda vinerna från Rhonedalen i Frankrike kan passa bra.

På Systembolaget finns flera fina viner, till exempel Côtes-du-Rhône som är ett mörkt, kryddigt rödvin med inslag av fat, bär och örter (nr 2011).

– Ett annat gott rödvin till steken kan vara Gnarly Head Old Wine Sin från Kalifornien, (nr 6597), tipsar Tiki Blomkvist.

Båda dessa viner är förhållandevis alkoholstarka, 13% respektive 14%.

Om du inte vill ha vin till adventssteken, kan det gå lika bra med en torr cider eller en god ale, tipsar Tiki Blomkvist.

– Kivik gör en mycket god torr astrakancider (nr 1818). Den tror jag skulle passa till. Men tänk på att cidern måste vara torr – annars blir det alldeles för sött.

Samla kraft i julstöket. Njut av vilodagen tredje advent med en rustik middag med traditionell stek och gott vin. Bjud in gäster, duka i rött - och glöm inte de tända ljusen.

Coop

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2008

Jul

Julmat