Stormen drar vidare österut

Publicerad:
Uppdaterad:
I Uddevalla svämmade Bäveån över.
I Uddevalla svämmade Bäveån över.

NYHETER

Vindar som i byarna nådde 32 meter i sekunden drog in över Västsverige på lördagsmorgonen.

Stormen över Bohuslän och Västra Götaland bedarrade på förmiddagen och drog vidare österut. SMHI nedgraderade sin klass 2-varning för området.

– Men det kommer att fortsätta blåsa hårt, säger Alexandra Ohlsson, jourhavande meteorolog vid SMHI.

Gudrun var den värsta och Per nummer två. Ovädret som drog in över Västkusten och nordvästra Götaland på morgonen har dock inte fått något namn men befarades bli lika kraftig som Per. Stormbyarna och de hårda vindarna väntades vid lunchtid och under eftermiddagen drabba östra Götaland, norra och östra Småland och områden kring Vänern och Vättern.

I Uddevalla ökade vattennivån i Bäveån rejält och på vissa ställen svämmade vatten över kajkanterna. Men räddningstjänten är inte särskilt orolig.

– Vi har varit med om mycket värre. Då var stora delar av stan översvämmad, och i det perspektivet är detta inga problem. Stormen blev lindrigare än vi befarat, säger Janne Larsson, brandförman vid räddningstjänsten i Uddevalla.

– Det kan få stiga lite till utan att det är någon fara för fastigheterna runt ån.

När stormen svepte in över öarna i Bohusläns skärgård på morgonen uppmättes kraftiga vindstyrkor.

– Vi har nästan orkanbyar. Det blåser 32 meter i sekunden i vindbyarna ute vid Väderöarna och 31 meter i sekunden vid Måseskär, säger Alexandra Ohlsson, jourhavande meteorolog på SMHI i Norrköping till aftonbladet.se.

Medelhastigheten längs kusten låg dock på 24 meter i sekunden.

Drar vidare österut

I Bohuslän föll träd och blockerade vägar och redan före sex på morgonen stängde vägverket av Uddevallabron över Byfjorden och E6-trafikanterna fick köra genom Uddevalla. Stormen över Bohuslän och Västra Götaland bedarrade på förmiddagen och drog vidare österut. SMHI nedgraderade sin klass 2-varning för området.

– Men det kommer att fortsätta blåsa hårt, det avtar dock senare under dagen, säger Alexandra Ohlsson, jourhavande meteorolog vid SMHI.

På förmiddagen blockerade flera vägar i Skaraborg av nedfallna träd. Exempelvis föll en stor gran ner över halva E20 mellan Götene och Lundsbrunn. Tågtrafiken mellan Falköping och Nässjö stod stilla.

På grund av stor risk för trädfällningar uppmanar SMHI människor i de berörda områdena att hålla sig inomhus.

Starka vindar i fjällen

Sjöräddningen, Västra Götalandspolisen och polisen i Bohuslän rapporterar om få eller inga väderrelaterade incidenter under de första morgontimmarna.

SOS Alarm i Göteborg hade dock tagit emot spridda larm om nedfallna träd på olika platser i Västra Götaland.

I Stockholmsområdet och Örebro län väntas vindar som i byarna väntas nå upp till 22 meter i sekunden. Även norra Sverige väntas känna av ovädret. I Dalafjällen och Jämtlandsfjällen varnar SMHI för hårda nordvästliga på mellan 14 och 17 meter i sekunden. Det kommer även att snöa mycket i norra Norrland.

Publicerad: