Publicerad:
Uppdaterad:

"Bombningarna är ett av flera steg"

Av: Emma Gårdsäter

Publicerad:
Uppdaterad:

Dödssiffran på Gaza fortsätter att stiga och 375 palestinier uppges nu ha dödats.

Flygbombningarna var bara ett första steg mot Hamasrelaterade mål enligt Israels premiärminister.

– Vi är redo för en förlängd konflikt och för veckor av strid, sa biträdande försvarsminister Matan Vilnai i ett uttalande.

Det skoningslösa våldet i Gaza ser ut att trappas upp ytterligare. Efter de senaste dagarnas luftangrepp är Israel redo för att påbörja en markoffensiv.

Det meddelade Israels premiärminister Ehud Olmert till nyhetsbyrån AFP på tisdagen.

Två små systrar dödades

– Hamas har fortfarande omkring 100 raketer men rörelsen blir svagare för varje dag och vi måste få till stånd en central förändring av säkerhetsläget i södra Israel, säger Israels biträdande försvarminister Matan Vilnai i ett uttalande.

För att förändra säkerhetsläget i södra Israel bedömer Vilnai att stridigheterna måste fortgå.

Nattens flyganfall krävde minst tolv palestiniers liv skriver Sky News. På tisdagsmorgonen dödades två systrar, fyra och elva år gamla, i en räd mot en åsnekärra i staden Beit Hanun i norra Gaza.

I ett annat luftanfall attackerades flera av Hamas regeringsbyggnader av flygbomber.

Hamas, som fortsätter med raketskjutningar, säger i ett uttalande att de kommer att svara "med alla buds som står till medel". Fyra israeler uppges hittills ha dödats i de senaste dagarnas attacker.

Tjeckien försvarar Israel

EU har krävt eldupphör och har fördömt både Israels flyganfall och Hamas raketer. Trots det försvarar Tjeckien, som är tillträdande ordförandeland, Israels agerande rapporterar TT.

– Låt oss se en sak i vitögat: Hamas har skarpt ökat antalet raketattacker mot Israel efter att vapenvilan upphörde den 19 december. Det är inte acceptabelt, sade Tjeckiens utrikesminister Karel Schwarzenberg till dagstidningen Mlada Fronta Dnes.

På tisdagskvällen möts EU:s utrikesministrar i Paris för att diskutera situationen i Mellanöstern.

Publicerad:
Publicerad: