35-åring frikänns efter mord och mordförsök i Östberga

avEbba Thornéus

NYHETER

En 35-årig man som tidigare dömts för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök efter en dödsskjutning i Östberga i augusti 2017 har nu frikänts helt.

Det meddelade hovrätten under tisdagen.

Det var den 15 augusti 2017 som tre vuxna och ett barn blev beskjutna med automatvapen i ett garage i Östberga i Stockholm.

En person avled och senare väcktes åtal mot en 35-årig man.

1 av 3 | Foto: P-O SÄNNÅS
En person avled efter skjutningen i Östberga.

Åklagaren yrkade på att mannen skulle dömas för mord och försök till mord alternativt medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

Tingsrätten dömde mannen för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

Inte bevisat vem skytten var

Detta då tingsrätten inte ansåg att det var bevisat att mannen själv varit skytten och att han därför skulle frikännas från ansvar för mord och mordförsök.

Däremot ansåg tingsrätten att mannen medverkat till gärningarna genom att tillhandahålla den bil som skytten färdats i och genom att mörklägga bilen och förse skytten med utrustning så att denne efter skjutningen kunde elda upp bilen.

Domen överklagades till hovrätten av samtliga parter.

Åklagaren och målsägandena yrkade att mannen i första hand skulle dömas för mord och försök till mord. Mannen yrkade att han skulle frikännas helt.

Frikänns helt

Under tisdagsförmiddagen meddelade hovrätten att mannen frikänns helt från åtalet för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

Hovrätten delar tingsrättens bedömning på flera punkter men anser inte att det är bevisat att mannen har haft någon kännedom om eller delaktighet i själva skjutningen eller planeringen av denna, och att det därför inte är bevisat att mannen har haft uppsåt till att främja mordet och mordförsöken.

ARTIKELN HANDLAR OM

Östberga

Mord